Citronpaj med rabarber

Citronpaj med rabarber
Foto: Karoline Jönsson
Karoline Jönsson
Karoline Jönsson

Citronpaj med rabarber

13 ingredienser

1 h 15 m

Jag älskar syrliga smaker och äter gärna citronklyftor som vilken annan frukt som helst. Därför är det kanske inte så konstigt att den klassiska citronpajen är bland det bästa jag vet i dessertväg. I det här receptet har jag också tagit med en annan syrlig favorit ‒ rabarbern. /Karoline

Ingredienser

portioner bitar

pajdeg

  • 8 dl vetemjöl
  • 150 g smör, rumstempererat (eller margarin)
  • 1 msk vatten, kallt
  • 1 msk potatismjöl

Fyllning

  • 2,5 dl vatten
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 2 dl rabarber, skalad och strimlad
  • 2 citroner, saft och skal
  • 4 äggulor
  • 30 g smör

maräng

  • 4 äggvitor
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till pajdegen i en bunke och arbeta ihop till en deg med händerna eller med en elvisp. Lägg degen på en mjölad arbetsyta och kavla ut den till en rundel. Fodra hela insidan av en pajform, cirka 23 cm i diameter, med degen. Skär av överhängande deg, nagga bottnen med en gaffel och låt formen stå i kylen i 20 minuter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  2. Blanda vatten, socker, maizena, rabarber, citronsaft och -skal i en kastrull. Koka
  3. blandningen i ett par minuter under omrörning. Ta av från värmen och rör ner äggulorna. Ställ tillbaka på värmen och sjud försiktigt under omrörning i några minuter. Klicka i smöret och låt krämen svalna något.
  4. Vispa äggvitorna till marängen till ett fast skum, tillsätt sockret och fortsätt att vispa tills det blir en styv maräng.
  5. Fördela krämen jämnt i pajskalet och toppa med marängen. Grädda i cirka 20 minuter eller tills marängen har fått fin färg. Låt pajen svalna och ät den rumstempererad eller kylskåpskall.