Citronmarängpajer

Citronmarängpajer
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Citronmarängpajer

12 ingredienser

1 h

De här ljuvliga pajerna med citroncurd och maräng är en en riktig fullträff!

Ingredienser

portioner4 - 6

Mördeg

  • 90 g florsocker [1,5 dl]
  • 270 g vetemjöl [4,5 dl]
  • 180 g smör
  • 55 g ägg

Citroncurd

  • 120 g citronsaft, samt zest [2]
  • 120 g strösocker [1,33 dl]
  • 120 g ägg [ca 2 stora]
  • 80 g smör

Italiensk maräng

  • 50 g vatten [0,5 dl]
  • 160 g strösocker [2 dl]
  • 80 g äggvita [2]
  • 10 g citronsaft, pressad [2 tsk]

Gör så här

Mördeg

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare. Plasta degen och låt vila i kylen 30 minuter.
  2. Kavla ut degen ca 3 mm tjock och skär ut runda mördegsbottnar, fodra runda eller ovala formar med degen. Fodra ända upp på kanterna och skär rent överflödig deg.
  3. Frys formarna i ca 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 180 grader. Grädda skalen direkt från frys tills de får en fin gyllenbrun färg.

Citroncurd

  1. Värm citronjuice, zest, strösocker och ägg till 84 grader.
  2. Sila av, mixa i smör och kontaktsplasta. Låt sedan svalna.
  3. Fyll de bakade och avsvalnade mördegsskal med curden och låt stelna helt i kylen eller frysen.

Italiensk maräng

  1. Häll vatten och strösocker i en liten kastrull på spisen och sätt på hög värme. Sockerlagen ska koka till 121 grader.
  2. Häll äggvita och citronsaft i en bunke och börja vispa på medelhög hastighet i en köksassistent eller med en elvisp.
  3. När sockerlagen nått 115 grader kan du börja vispa äggvitan på maximal hastighet. Sänk hastigheten något och häll ner sockerlagen i en tunn stråle i bunken under konstant vispning. Vispa marängen tills den svalnat.
  4. Spritsa marängen över citronpajerna och bränn av den med en gasbrännare.