Citronmarängpajer
Citronmarängpajer
12 ingredienser
1 h
De här ljuvliga pajerna med citroncurd och maräng är en en riktig fullträff!
Ingredienser
Mördeg
- 90 g florsocker [1,5 dl]
- 270 g vetemjöl [4,5 dl]
- 180 g smör
- 55 g ägg
Citroncurd
- 120 g citronsaft, samt zest [2]
- 120 g strösocker [1,33 dl]
- 120 g ägg [ca 2 stora]
- 80 g smör
Italiensk maräng
- 50 g vatten [0,5 dl]
- 160 g strösocker [2 dl]
- 80 g äggvita [2]
- 10 g citronsaft, pressad [2 tsk]
Gör så här
Mördeg
- Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare. Plasta degen och låt vila i kylen 30 minuter.
- Kavla ut degen ca 3 mm tjock och skär ut runda mördegsbottnar, fodra runda eller ovala formar med degen. Fodra ända upp på kanterna och skär rent överflödig deg.
- Frys formarna i ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 180 grader. Grädda skalen direkt från frys tills de får en fin gyllenbrun färg.
Citroncurd
- Värm citronjuice, zest, strösocker och ägg till 84 grader.
- Sila av, mixa i smör och kontaktsplasta. Låt sedan svalna.
- Fyll de bakade och avsvalnade mördegsskal med curden och låt stelna helt i kylen eller frysen.
Italiensk maräng
- Häll vatten och strösocker i en liten kastrull på spisen och sätt på hög värme. Sockerlagen ska koka till 121 grader.
- Häll äggvita och citronsaft i en bunke och börja vispa på medelhög hastighet i en köksassistent eller med en elvisp.
- När sockerlagen nått 115 grader kan du börja vispa äggvitan på maximal hastighet. Sänk hastigheten något och häll ner sockerlagen i en tunn stråle i bunken under konstant vispning. Vispa marängen tills den svalnat.
- Spritsa marängen över citronpajerna och bränn av den med en gasbrännare.