De här ljuvliga pajerna med citroncurd och maräng är en en riktig fullträff!
Ingredienser
4 - 6
Mördeg
90 g florsocker [1,5 dl]
270 g vetemjöl [4,5 dl]
180 g smör
55 g ägg
Citroncurd
120 g citronsaft, samt zest [2]
120 g strösocker [1,33 dl]
120 g ägg [ca 2 stora]
80 g smör
Italiensk maräng
50 g vatten [0,5 dl]
160 g strösocker [2 dl]
80 g äggvita [2]
10 g citronsaft, pressad [2 tsk]
Gör så här
Mördeg
Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare. Plasta degen och låt vila i kylen 30 minuter.
Kavla ut degen ca 3 mm tjock och skär ut runda mördegsbottnar, fodra runda eller ovala formar med degen. Fodra ända upp på kanterna och skär rent överflödig deg.
Frys formarna i ca 1 timme.
Sätt ugnen på 180 grader. Grädda skalen direkt från frys tills de får en fin gyllenbrun färg.
Citroncurd
Värm citronjuice, zest, strösocker och ägg till 84 grader.
Sila av, mixa i smör och kontaktsplasta. Låt sedan svalna.
Fyll de bakade och avsvalnade mördegsskal med curden och låt stelna helt i kylen eller frysen.
Italiensk maräng
Häll vatten och strösocker i en liten kastrull på spisen och sätt på hög värme. Sockerlagen ska koka till 121 grader.
Häll äggvita och citronsaft i en bunke och börja vispa på medelhög hastighet i en köksassistent eller med en elvisp.
När sockerlagen nått 115 grader kan du börja vispa äggvitan på maximal hastighet. Sänk hastigheten något och häll ner sockerlagen i en tunn stråle i bunken under konstant vispning. Vispa marängen tills den svalnat.
Spritsa marängen över citronpajerna och bränn av den med en gasbrännare.