Citronkyckling med fetaostpesto och rostad potatis

koket.se
Citronkyckling med fetaostpesto och rostad potatis
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Citronkyckling med fetaostpesto och rostad potatis

20 ingredienser

50 min

Saftig citronkyckling läggs på grillen och serveras med rostad potatis med oliver och en supergod pesto med fetaost.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kyckling

  • 600 g kycklinglårfilé
  • 1 citron, rivet skal och saft
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar
  • 800 g färskpotatis
  • 2 rödlökar, i klyftor
  • 150 g kalamataoliver
  • 1 msk färsk oregano (eller 1 tsk torkad)
  • 3 msk olivolja

Pesto

  • 2 krukor basilika (spara några blad till tomaterna)
  • 1 knippe gräslök
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 3 msk neutral rapsolja
  • 0,5 dl pumpakärnor, rostade
  • 150 g fetaost
  • 3 msk olivolja

Till servering

  • 4 tomater, i grova bitar
  • olivolja, att ringla över

Gör så här

Grillad citronkyckling

  1. Blanda finrivet citronskal och saft med vitlök och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Blanda kycklingen med citronmarinaden. Låt stå minst 20 minuter, gärna längre.
  2. Grilla sedan kycklingen på direkt värme till innertemperaturen är 70 grader.

Rostad potatis

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Vänd runt färskpotatis, rödlök och oliver i olivolja. Salta och peppra.
  2. Lägg i en långpanna och rosta i ca 30 minuter till potatisen blivit mjuk och fått färg. Strö på oregano när potatisen är klar.

Fetaostpesto

  1. Lägg basilika, gräslök och vitlök i en mixer tillsammans med neutral matolja. Kör till en grov massa. Tillsätt pumpafrön och kör i några sekunder. Smula sen i fetaost, häll på olivoljan och rör om.
  2. Smaka av med peppar.

Servering

  1. Servera den grillade citronkycklingen med rostad potatis, fetaostpesto och tomater. Ringla över lite olivolja. Garnera med basilika. Njut!

Glöm inte att matsortera rester från grönsakerna till återvinning för en mer hållbar matlagning och njut av din goda kycklingrätt! /Köket redaktionen