Citronkola

Citronkola
Foto: Tv4
Stefan Ekengren
Stefan Ekengren

Citronkola

5 ingredienser

30 m

En frisk, syrlig, söt och seg citronkola kan nog få de flesta på fall. Ett riktigt gott och enkelt godis perfekt till jul!

Ingredienser

portioner sats
  • 3 dl strösocker
  • 2 citroner, rivet skal och pressad juice (1-1,5 dl juice beroende på hur syrlig du vill ha kolan)
  • 60 g smör, tärnat
  • 170 g vit choklad, grovhackad
  • 60 g kokosolja, tärnat

Gör så här

  1. Koka upp socker, citronjuice och citronskal i en kastrull. Rör om och låt sjuda någon minut så att sockret löses upp.
  2. Sila direkt ner blandningen i en ny kastrull. Koka upp igen till 110 grader, rör ner smöret och koka vidare till 120 grader.
  3. Dra sedan av från värmen, rör genast ner chokladen och rör kolan blank och fin. Avsluta med kokosfettet och rör till en jämn och fin smet.
  4. Häll ut kolan i en form med smörpapper och låt kallna.
  5. Förvara kolan täckt i kylen och skär i bitar vid servering.