Citroncheesecake med hallontäcke och passionsfrukt

Citroncheesecake med hallontäcke och passionsfrukt
Foto: TV4

Citroncheesecake med hallontäcke och passionsfrukt

Av: Petronella - Nyköping

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

2 h + 30 m

Klassisk cheesecake med smak av citron, hallon och passion.

Dryck: Pol Roger brut Reserve (7549

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner8 - 10

Botten

  • 15 digestivekex
  • 75 g smör

Fyllning

  • 5 gelatinblad
  • 2 ägg
  • 400 g färskost
  • 2 dl crème fraîche
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1-2 citroner, rivet skal och saft

Hallontäcke

  • 225 g frysta hallon
  • 3 gelatinblad
  • 2 msk strösocker
  • 4 msk vatten
  • 4 msk citron, saft
  • 4 passionsfrukter
  • 2 kvistar färsk citronmeliss

Gör så här

Botten

  1. Krossa kexen fint och smält smöret. Blanda ihop och tryck sedan ut smulorna i rund form med avtagbar botten. Ställ i kylen.

Cheesecake

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Dela äggen i gulor och vitor.
  2. Blanda gulorna med färskost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet.
  3. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
  4. Värm citronsaften i en kastrull och tag sen av den från värmen. Krama ur gelatinbladen och låt dem sedan smälta i citronsaften. Låt blandningen svalna något innan den försiktigt hälls ner i cheesecakesmeten under omrörning.
  5. Häll blandningen över kakbotten och ställ åter in i kylen, minst en timme innan du häller på hallontäcket.

Hallontäcke

  1. Värm försiktigt hallonen i en kastrull tills det bubblar. Häll över hallonen i en stor sil med bunke under, mosa och tryck ut så mycket saft som möjligt genom silen, undvik att få med kärnor i saften.
  2. Låt stå och rinna medan du fortsätter med övriga ingredienser. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Hetta upp socker, vatten och citronsaft i en kastrull.
  3. Krama ur gelatinbladen och låt dem sedan smälta i sockerlösningen. Häll i hallonsaften ner i sockerlösningen och rör om. Låt svalna lite. Häll över fyllningen på kakan försiktigt. Låt stelna i kyl i minst en timme.

Servering

  1. Skär upp lagom stora tårtbitar och skrapa ur passionsfrukterna (spara 4 klyftor till garnering) och dekorera färdiga bitarna på tallriken. Lägg till sist på ett blad av citronmeliss och en klyfta passionsfrukt.