Citroncheesecake med hallontäcke och passionsfrukt

253 röster
2 h + 30 m
8-10

Klassisk cheesecake med smak av citron, hallon och passion.

Dryck: Pol Roger brut Reserve (7549

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
2 h + 30 m
8-10

Du behöver

Botten

  • 15 digestivekex
  • 75 g smör

Fyllning

  • 5 gelatinblad
  • 2 ägg
  • 400 g färskost
  • 2 dl crème fraiche
  • 1,5 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1-2 citroner, rivet skal och saft

Hallontäcke

  • 225 g frysta hallon
  • 3 gelatinblad
  • 2 msk socker
  • 4 msk vatten
  • 4 msk citronsaft
  • 4 passionsfrukter
  • 2 kvistar citronmeliss

Gör så här

  1. Botten
    Krossa kexen fint och smält smöret. Blanda ihop och tryck sedan ut smulorna i rund form med avtagbar botten. Ställ i kylen.
  2. Cheesecake
    Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Dela äggen i gulor och vitor.
  3. Blanda gulorna med färskost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet.
  4. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
  5. Värm citronsaften i en kastrull och tag sen av den från värmen. Krama ur gelatinbladen och låt dem sedan smälta i citronsaften. Låt blandningen svalna något innan den försiktigt hälls ner i cheesecakesmeten under omrörning.
  6. Häll blandningen över kakbotten och ställ åter in i kylen, minst en timme innan du häller på hallontäcket.
  7. Hallontäcke
    Värm försiktigt hallonen i en kastrull tills det bubblar. Häll över hallonen i en stor sil med bunke under, mosa och tryck ut så mycket saft som möjligt genom silen, undvik att få med kärnor i saften.
  8. Låt stå och rinna medan du fortsätter med övriga ingredienser. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Hetta upp socker, vatten och citronsaft i en kastrull.
  9. Krama ur gelatinbladen och låt dem sedan smälta i sockerlösningen. Häll i hallonsaften ner i sockerlösningen och rör om. Låt svalna lite. Häll över fyllningen på kakan försiktigt. Låt stelna i kyl i minst en timme.
  10. Servering
    Skär upp lagom stora tårtbitar och skrapa ur passionsfrukterna (spara 4 klyftor till garnering) och dekorera färdiga bitarna på tallriken. Lägg till sist på ett blad av citronmeliss och en klyfta passionsfrukt.
25 augusti 2016
Kökets box

laddar fler recept...

Laddar fler recept...