Citron- och vallmokaka med citrussallad
Citron- och vallmokaka med citrussallad
17 ingredienser
1 h
Beroende på säsong kan du variera vad du serverar till den här ljuvliga citronkakan. Lite bär eller citrus är riktigt gott till!
Ingredienser
- 120 g smör, rumstempererat (+ lite extra för att smörja formen)
- 1,5 dl strösocker
- 2 ägg
- 1,75 dl vetemjöl
- 0,5 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 2 msk blå vallmofrön
- 1,5 msk citronskal
- 1,5 msk vispgrädde
- 50 g mascarpone
Sockerlag
- 1 citron, saften
- 1 dl vatten
- 0,5 dl strösocker
Servering
- 2 dl vispgrädde, vispad
- 3 msk mascarpone
- ca 1 krm strösocker
- citrusfrukter, snyggt uppskurna
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggen försiktigt och blanda ihop.
- Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och blå vallmofrön i en separat skål. Vänd sedan ner blandningen i smörblandningen.
- Vispa ihop försiktigt och vänd ner rivet citronskal, grädde och mascarpone.
- Smörj en sockerkaksform och häll i smeten.
- Grädda kakan i ca 35-40 minuter, känn efter med en sticka om den är klar.
Sockerlag
- Gör sockerlagen medan kakan är i ugnen.
- Koka upp citronjuice, vatten och socker och låt reducera till hälften.
- När kakan är klar vänder du upp den på ett galler med en plåt under och penslar sockerlagen över hela kakan.
Servering
- Servera kakan med grädde uppvispat med mascarpone och socker.
- Toppa med citrusfrukter eller bär.