Citron- och rosmarinkyckling med pressad potatis

koket.se
Citron- och rosmarinkyckling med pressad potatis
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Citron- och rosmarinkyckling med pressad potatis

11 ingredienser

Den här kycklingrätten är familjefavorit hemma hos Catarina, och vi förstår varför. Med få ingredienser och enkla moment trollar du fram en smakrik rätt som med snygg uppläggning bjuder på lite vardagslyx mitt i veckan.

WW ViktVäktarna

Se Catarina König laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 8 mjöliga potatisar (stora)
  • 2-3 msk smör
  • 4 kycklingfiléer
  • 0,5 kruka färsk rosmarin, finhackad , (bladen)
  • 75 g smör
  • 3-4 citroner, saften (stora)
  • 0,5 msk koncentrerad kycklingfond
  • 0,5 dl vatten
  • salt
  • peppar

Garnering

  • färsk rosmarin

Gör så här

  1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten
  2. Sätt ugnen på 140 grader.
  3. Hacka färsk rosmarinen och lägg åt sidan.
  4. Skär ett snitt i varje kycklingfilé så att det blir som en liten ficka.
  5. Vik upp lilla fliken på filén och strö på lite hackad rosmarin (spara ca hälften av rosmarinen till såsen). Stäng fliken och upprepa med resterande filéer. .
  6. Salta och peppra båda sidorna på filéerna.
  7. Hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör.
  8. Bryn filéerna runt om så att de får härlig gyllene färg. Lägg över dem i en ugnssäker form.
  9. Tillsätt 75 g smör i stekpannan och hetta upp.
  10. Pressa citronerna.
  11. Tillsätt citronsaften när smöret smält i stekpannan och tillsätt resterande hackad rosmarin (ca 1/2 msk) och låt puttra ihop 30-40 sekunder.
  12. Tillsätt sedan kycklingfond och vatten, låt sjuda samman någon minut. Smaka av. Såsen skall vara syrlig men ändå lite rund i smaken av både smör och fond.
  13. Häll citron- och rosmarinsåsen över kycklingen. Tillaga kycklingen i ugnen tills innertempen når 69 grader (den stiger sen ytterligare några grader).
  14. Ta ut kycklingen och låt vila ett par minuter innan du skär upp.
  15. Servera den magiskt goda kycklingen uppskivad till pressad potatis och skeda på den mjukt syrliga och underbara citron- och rosmarinskyn. Toppa med en kvist rosmarin!