Citron- och olivkyckling med krossad potatis

koket.se
Citron- och olivkyckling med krossad potatis
Foto: Tv4

Citron- och olivkyckling med krossad potatis

Av: Matilda - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

1 h

Kyckling med en god sås och potatis är alltid ett säkert kort att bjuda på. Passar lika bra till vardag som helg!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Matilda - Malmö laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kyckling och sås

  • 500 g kycklingfilé [ca 4-5 st]
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk torkad rosmarin
  • 5 dl grädde
  • 2 klyftor vitlök, finhackad
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 citron, saft och zest
  • salt
  • peppar

Krossad potatis

  • 750 g delikatesspotatis
  • 100 g smör
  • peppar
  • 1 msk torkad timjan
  • 2 klyftor vitlök, krossad
  • 150 g Västerbottensost, riven

Servering

  • 1 dl svarta oliver
  • sockerärtor, stekta
  • citronskal
  • persilja

Gör så här

Kyckling och sås

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Blanda rapsolja med de torkade kryddorna och vänd kycklingen i oljan.
  3. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form och tillaga i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
  4. Värm grädden i en traktörpanna eller kastrull under tiden kycklingen är i ugnen. Tillsätt den finhackade vitlöken, rosmarin och buljongtärningen i grädden. Låt koka upp under omrörning.
  5. Tillsätt sedan citron (saft och skal) och smaka av med salt och peppar.

Krossad potatis

  1. Sätt ugnen på 230 grader.
  2. Koka potatisen i rikligt med vatten. Häll av vattnet när potatisen är klar.
  3. Lägg potatisarna på en plåt och tryck till med en sked eller gaffel.
  4. Häll smält smör över potatisarna samt strö över peppar, timjan, krossade vitlöksklyftor och västerbottensost.
  5. Baka i ugnen i ca 15 minuter.

Servering

  1. Servera kycklingen med såsen och potatisen. Toppa med halverade oliver, stekta sockerärtor, citronskal och hackad persilja.