Churros med dipp

POPULÄRT
Churros med dipp
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Churros med dipp

20 ingredienser

30 m

”En kopp kaffe och varma churros doppade i het chokladsås. En mexikansk frukost som spridit sig i hela den spansktalande världen. Här med en bonus av karamellsås och en frisk mangodipp.” /Erik Videgård

Ingredienser

portioner sats
  • 1,5 kg vetemjöl (+ ev lite till om degen känns för lös)
  • 1 msk malen kanel
  • 2,5 dl vatten
  • 2 msk brunt farinsocker
  • 2 msk rapsolja
  • ca 1 krm salt
  • 2 ägg
  • 200 g strösocker
  • olja (till fritering)

Het chokladdipp

  • 200 g mörk choklad (54%)
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk smör, rumsvarmt
  • ca 1 krm cayennepeppar
  • ca 1 krm salt

Karamelldipp

  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g brunt farinsocker
  • 1,5 dl kondenserad mjölk sötad

Mangodpip

  • 500 g mango, frusen
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk limejuice

Gör så här

  1. Sikta och blanda mjölet med 1 msk kanel
  2. Ställ en kastrull på spisen på medelvärme och ha i vatten, socker, olja och salt.
  3. Koka upp och vispa ner mjölblandningen tills du får en kladdig klump av deg och allt mjöl är utblandat.
  4. Flytta klumpen till en blandare med paddel, sätt igång den på medelhastighet och tillsätt ett ägg. När ägget är väl inarbetat i degen tillsätter du nästa ägg och arbetar in det. Tillsätt ev lite mer mjöl om degen känns väldigt lös.
  5. Lägg över degen i en spritspåse med stjärntyll.
  6. Hetta upp oljan i en gryta, den ska hålla 175 grader vid fritering, börjar den ryka är den för varm.
  7. Spritsa degen direkt i den heta oljan och klipp av degen med en sax doppad i olja.
  8. Fritera tills churron är vackert gyllene, ta upp och rulla i socker.

Het chokladdipp

  1. Bryt upp chokladen i en skål.
  2. Hetta upp grädden i en kastrull och häll den över chokladen, rör tills chokladen smält.
  3. Tillsätt smör, cayennepeppar och salt, vispa ihop till en blank sås.
  4. Servera såsen varm.

Karamelldipp

  1. Koka upp grädde och farinsocker och sjud tills det är ca 2 dl kvar (tar 10 minuter).
  2. Vispa ner den kondenserade mjölken.
  3. Servera såsen varm.

Mangodpip

  1. Hetta upp mangon och sockret på spisen, låt koka ned något under omrörning.
  2. Mixa mangon och passera genom en sil, smaka av med limejuice.
  3. Servera såsen kall.