Christins vietnamesiska pho

POPULÄRT
Christins vietnamesiska pho
Foto: TV4
Christin Kashou
Christin Kashou

Christins vietnamesiska pho

26 ingredienser

1 h

Tillsammans med jurymedlemmen Markus Aujalay lagar Christin en vietnamesisk soppa med hemgjorda nudlar i en smakrik buljong.

Ingredienser

portioner

Nudlar

  • 150 g vetemjöl [ca 2,5 dl]
  • 60 g vatten [0,6 dl]
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk rapsolja

Buljong

  • 1 l vatten
  • 0,5 dl koncentrerad oxfond, eller kalvfond
  • 5 cm färsk ingefära
  • 1 gul lök (den ena halvan till buljongen och den andra halvan till topping)
  • 1 salladslök
  • 1 kanelstång
  • 3 stjärnanis
  • 5 hela nejlikor
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 0,5 dl fisksås
  • 0,5 msk strösocker
  • salt (beroende på hur salt fonden är)

Topping

  • 200 g flankstek
  • salt
  • 1 jalapeño, eller röd chili
  • 1 salladslök
  • 50 g böngroddar
  • 1 kruka färsk thaibasilika
  • 1 kruka färsk koriander

Tillbehör

  • 1 limefrukt
  • 1 msk hoisinsås
  • 1 msk sriracha

Gör så här

  1. Lägg flanksteken i frysen och ta ut den efter ca 30 minuter.
  2. Mäta upp vetemjöl i en bunke och häll på vatten, olja och salt. Rör ihop allt och knåda degen i ca 7 minuter. Täck degen i plastfolie och låt vila i 30 minuter.
  3. Skiva ingefäran i grova skivor med skalet kvar. Dela den gula löken i mitten och behåll skalet på. Lägg den ena lökhalvan åt sidan. Torrrosta ingefäran och den andra lökhalvan tillsammans med kryddorna i en stekpanna på medelhög värme under omrörning tills dess att löken fått en sotad färg, detta tar ca 7–10 minuter.
  4. Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt fonden samt de rostade kryddorna, löken och ingefäran. Skär bort roten från salladslöken och tillsätt hela löken i buljongen. Låt koka på medelvärme under lock.
  5. Under tiden som buljongen kokar, förbered en tallrik med alla toppings. Finhacka den andra halvan av den gula löken, skiva jalapeño och den andra salladslöken i tunna skivor och klyfta limen. Skölj böngroddar. Hacka koriander grovt och plocka bladen från thaibasilikan. Ställ åt sidan.
  6. Ta ut flanksteken ur frysen och skär i tunna skivor. Tänk på att skära tvärs över fibrerna samt att skära lite på diagonalen för att få bredare skivor. Placera på en tallrik och salta.
  7. Dela nudeldegen i två delar. Platta till för hand och kavla ut degen i pastamaskinen på den tjockaste inställningen. Vik degen och kavla ut igen, upprepa detta 4 gånger till dess att degen fått en slätare textur. Kavla sedan degen gradvis tunnare men stanna innan du når den allra tunnaste inställningen på pastamaskinen (ca 1-2 mm tjock). Skär degen i 1 cm breda längder, nudlarna ska efterlikna pastasorten fettuccini.
  8. Koka upp vatten i en kastrull och förbered en sil till nudlarna samt ett kallt vattenbad. Koka nudlarna i ca 30 sekunder, häll av vattnet från nudlarna och lägg nudlarna i det kalla vattenbadet.
  9. Sila buljongen över en ny kastrull och tillsätt fisksås och socker. Smaka av och tillsätt eventuellt salt. Höj temperaturen och låt buljongen koka kraftigt. Det är viktigt att buljongen är riktigt varm och kokar för att kunna tillaga köttet vid servering.
  10. Sila bort vattnet från nudlarna och placera dem i en djup skål. Toppa nudlarna med böngroddar, gul lök samt flankstek. Häll försiktigt över buljongen tills allt är täckt. Avsluta med att garnera med örterna, salladslök och jalapeño. Servera med lime samt sriracha och hoisinsås vid sidan.