Nötkola

Nötkola
Foto: tv4
Christina Gyllner
Christina Gyllner

Nötkola

7 ingredienser

1,5 h

Christina Gyllners kola med salta nötter. Enkel att göra och ljuvligt god.

Se Christina Gyllner laga receptet

logo

Ingredienser

Håll skärmen tänd
stycken
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 dl grädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 0,5 dl glykos
  • 50 g smör
  • 2 tsk flingsalt
  • 1,5 dl salta nötter

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Förbered en form med bakplåtspapper. Använd en stor eller liten beroende på hur tjock kola du vill ha.
  2. Koka upp alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Kolan ska upp till 120 grader. Allra lättast är att använda en sockertermometer. Annars görs ett kulprov - ett glas med kallt vatten, droppa ner lite smet och smaka av.
  3. Häll smeten i formen och låt stelna ca 1 h. Skär i bitar och slå in i bakplåtspapper eller vaxpapper. Lättast är att dela ett bakplåtspapper i 16 bitar.