Nötkola

Nötkola
Foto: tv4
Christina Gyllner
Christina Gyllner

Nötkola

16

7 ingredienser

1,5 h

Christina Gyllners kola med salta nötter. Enkel att göra och ljuvligt god.

Ingredienser

portioner16 st
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 dl grädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 0,5 dl glykos
  • 50 g smör
  • 2 tsk flingsalt
  • 1,5 dl salta nötter

Gör så här

  1. Förbered en form med bakplåtspapper. Använd en stor eller liten beroende på hur tjock kola du vill ha.
  2. Koka upp alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Kolan ska upp till 120 grader. Allra lättast är att använda en sockertermometer. Annars görs ett kulprov - ett glas med kallt vatten, droppa ner lite smet och smaka av.
  3. Häll smeten i formen och låt stelna ca 1 h. Skär i bitar och slå in i bakplåtspapper eller vaxpapper. Lättast är att dela ett bakplåtspapper i 16 bitar.