Kolaklubbor med polkagrisstång
Kolaklubbor med polkagrisstång
9 ingredienser
30 min
Smaskiga kolaklubbor är det perfekta julgodiset, antingen att ge bort eller äta själv. Av samma ingredienser kan du även göra mjuk kola.
Av samma ingredienser kan du även göra mjuk kola. Koka upp alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull till 120 grader. Täck en 20x20 form med bakplåtspapper. När massan kommit upp i temperatur, häll över i formen och toppa med vad du gillar. Salta nötter är supergott.
Se Christina Gyllner laga receptet

Ingredienser
- 2,5 dl strösocker
- 2 dl grädde
- 1 dl ljus sirap
- 0,5 dl glykos
- 50 g smör
- 2 tsk flingsalt
- 2 bakplåtspapper, att slå in klubborna i
- 1 kg socker, att stötta klubborna i
- polkagrisstänger
Gör så här
- Dela varje bakplåtspapper i 16 delar. Häll upp strösocker i en bunke för att sedan sätta ner pappersstrutarna du gjort av bakplåtspappret.
- Förbered så många pappersstrutar som får plats i bunken. Tryck ner i strösockret så att de står stadigt.
- Koka upp alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Kolan ska upp till 125-126 grader. Allra lättast är att använda en sockertermometer. Då får du en perfekt klubba.
- Lättast är att använda en måttsats i glas med pip för att fördela kolan i strutarna.
- När klubborna hårdnat lite men fortfarande är mjuka är det dags att stoppa ner polkagrisen eller träpinnen. Se till att inte köra rakt igenom. Kontrollera efter några minuter att alla står rakt, annars är det bara att räta upp. Låt stelna helt innan du drar ur strutarna.
- Paketera klubborna i cellofan påsar och ge bort i present till jul eller ät upp alla själv. Det går också.