Mitt köks jordgubbstårta
Mitt köks jordgubbstårta
12 ingredienser
Christina Gyllners härliga tårta med jordgubbar och vaniljkräm passar perfekt på midsommar.
Ingredienser
Anslag (botten):
- 3 ägg
- 2 dl florsocker
- 2 dl vetemjöl
Vaniljkräm:
- 3 äggulor
- 0,75 dl strösocker
- 1 vaniljstång, skårad
- 2,5 dl mjölk
- 2 msk majsstärkelse
- 1 msk smör
Maräng:
- 3 äggvitor
- 2 dl strösocker
Garnering:
- 1 l färska jordgubbar
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en 20 cm springform.
- Vispa ägg och florsocker riktigt vitt och fluffigt. Sikta ner vetemjölet och vänd ner i äggsmeten.
- Häll i formen och grädda 12-15 minuter. Låt svalna och ställ åt sidan.
- Gör vaniljkrämen; vispa upp äggulor, strösocker och majsstärkelse.
- Koka upp mjölk och vaniljfrön och –stång.
- Häll över mjölkblandningen lite i taget, så att du tempererar äggulorna.
- Häll tillbaka koket i kastrullen och låt sjuda på svag värme tills krämen tjocknat.
- Sila krämen och tillsätt smöret. Rör samman och låt svalna.
- Dela tårtbotten så att du har 3 st bottnar. Dela några jordgubbar och lägg som första lager fyllning.
- Stryk ut hälften av vaniljkrämen och lägg på andra lager botten. Stryk ut resterande vaniljkräm. Toppa med sista lager botten.
- Värm äggvitor och strösocker till marängen över ett vattenbad. När sockerkristallerna smält, ta från värmen och vispa marängen kall, 5-10 minuter.
- Täck sidorna och toppen av tårtan med maräng. Gör som ett berg av jordgubbar på toppen och
- avsluta med att bränna av marängen.