Choucroute med surkål, rökt sidfläsk och bratwurst

POPULÄRT
koket.se
Choucroute med surkål, röt sidfläsk och bratwurst
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Choucroute med surkål, rökt sidfläsk och bratwurst

14 ingredienser

45 min

Rustik och otroligt välsmakande rätt med ursprung från Alsace i Frankrike. Surkål, vin, lök, enbär och sidfläsk tillagas i en och samma gryta och serveras med stekt korv och kokt potatis. En perfekt rätt att laga och bjuda på under den kallare tiden på året.

Se Stefan Ekengren laga receptet

koket.se
Spela video

Ingredienser

portioner
  • 600 g kokt potatis
  • 900 g surkål
  • 3 gula lökar
  • 50 g smör (till löken)
  • 3 enbär
  • 3 msk kummin
  • 1 lagerblad
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 5 dl kycklingfond, utspädd (koncentrerad + vatten)
  • 25 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 200 g rökt sidfläsk, i bit
  • 4 bratwurst
  • 1 knippe persilja, grovt hackat

Gör så här

  1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  2. Skala och skiva löken fint.
  3. Fräs löken mjuk i smöret i en gryta. Tillsätt surkål, enbär, kummin och lagerblad, låt fräsa några minuter.
  4. Tillsätt vitt vin och låt det koka ner till hälften. Häll därefter på kycklingbuljongen, låt koka någon minut. Avsluta med att röra ner smör och strösocker.
  5. Skär sidfläsket i grova tärningar. Lägg ner dem i grytan och låt allt bli varmt.
  6. Stek korvarna i panna.
  7. Hacka persiljan. Toppa grytan med persilja och bjud med kokt potatis. Smaka eventuellt upp grytan med mer socker på slutet för perfekt balans.