Chokladtårta med chokladgrädde och bär

koket.se
Chokladtårta med chokladgrädde och bär
Foto: TV4
Annelie Andersson
Annelie Andersson

Chokladtårta med chokladgrädde och bär

11 ingredienser

30 m

"Den här tårtan är ett barndomsminne för mig och jag bakade den ofta när våra barn var små. Kakan gräddas i långpanna, delas i två bitar och så läggs fyllningen mellan halvorna. Här har jag fyllt den med chokladgrädde och färska bär. När det inte är bärsäsong är det gott att breda ut ett lager svartvinbärsgelé och sen vispad grädde ovanpå det. Chokladkakan är både gluten- och mjölkfri." /Annelie Andersson

Se Annelie Andersson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Chokladkaka

  • 6 ägg
  • 215 g strösocker [2,5 dl]
  • 40 g kakao [1 dl]
  • 70 g potatismjöl [1 dl]
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver

Chokladgrädde

  • 3 msk florsocker
  • 2 msk kakao
  • 300 g vispgrädde [3 dl]

Servering

  • färska bär
  • florsocker

Gör så här

Chokladkaka

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Förbered en långpanna med bakplåtspapper.
  3. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
  4. Blanda kakao med potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver. Sikta ner blandningen i smeten och vänd om med en slickepott tills allt är väl blandat.
  5. Bred ut smeten över bakplåtspapperet. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Dra över till ett galler och låt kallna.
  6. Kakan kan bakas i god tid men lägg ihop tårtan strax före servering.

Chokladgrädde

  1. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
  2. Häll i någon deciliter av grädden och vispa samman så att allt blandas.
  3. Tillsätt resten av grädden och vispa tills det är fluffigt. Kan förberedas en stund innan och förvaras i kyl.

Servering

  1. Dela kakan på mitten till två halvor. Lägg ena halvan på ett fat eller bricka.
  2. Bred över chokladgrädden och strö över bär, till exempel färska hallon och blåbär.
  3. Lägg den andra halvan ovanpå och tryck till lite lätt. Pudra gärna lite florsocker över.