Chokladrulltårta med kola och banan

POPULÄRT
koket.se
Chokladrulltårta med kola och banan
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Chokladrulltårta med kola och banan

12 ingredienser

45 min

Rulltårta är alltid en favorit till fikat, speciellt om den som här fylls med en gräddig  på karamelliserad mjölk och banan.

Se Camilla Hamid laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Chokladbotten

  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl majsstärkelse, eller potatismjöl
  • 3 msk kakao
  • 1,5 tsk bakpulver

Fyllning

  • 2 dl vispgrädde, kylskåpskall
  • 100 g mascarpone
  • 0,5 dl florsocker
  • 0,5 burk dulce de leche
  • 1 banan
  • kakao, att pudra med

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck en långpanna med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner de torra ingredienserna. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  3. Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter tills att den blivit genomgräddad men knappt fått någon färg.
  4. Vänd upp rulltårtan på en ren kökshandduk medan den fortfarande är varm. Ta försiktigt bort bakplåtspappret (pensla med lite kallt vatten om det inte lossnar) och rulla in rulltårtsbotten i kökshandduken. Låt svalna helt och hållet.
  5. Vispa upp vispgrädde och mascarpone tjockt och krämigt med elvisp. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock smet.
  6. Vänd försiktigt ner den karamelliserade mjölken, den ska inte blandas jämnt med fyllningen utan bara swirlas ned.
  7. Bred ut kolagrädden på den utrullade rulltårtsbotten. Toppa med tunt skivad banan.
  8. Rulla ihop rulltårtan tight. Pudra med kakao. Servera direkt eller förvara i kylen.