Chokladkola med polkagrisströssel

Carla von hofsten profilbild ny

Chokladkola med polkagrisströssel

9 ingredienser

30 min

"Pepparmintsolja finns att köpa på apotek och är en smaksättare som ger en fräschare mintsmak än mintoljan du hittar på bakhyllan.
Du behöver inte doppa kolorna i choklad, utan kan strö på polkagrisströsslet direkt på kolorna om du föredrar det." /Carla von Hofsten

Ingredienser

Håll skärmen tänd
sats
  • 2 dl grädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 4 msk kakao
  • 100 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • ca 5 droppar pepparmintsolja
  • 200 g ljus bakchoklad (eller mörk choklad)
  • 10 polkagrisar (eller en polkagrisstång)

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Koka upp grädde, strösocker, sirap, kakao och smör i en tjockbottnad kastrull. Rör om då och då med en träslev så att smeten inte bränner fast i botten.
  2. Koka tills smeten når 125 grader.
  3. Ta av kastrullen från värmen och rör ner salt samt pepparmintsolja.
  4. Häll upp kolan i en limpform klädd med bakplåtspapper.
  5. Låt sedan kolan svalna, först i rumstemperatur och sedan i kylen.
  6. Skär kolan i bitar (ca 1,5 x 1,5 cm) och doppa varje bit i smält choklad.
  7. Toppa med fint mortlad polkagris och förvara kallt.

Tips! Finhacka all choklad och smält två tredjedelar i en skål i micron. Värm i 20 sekunder i taget, mät temperaturen, rör runt, smält igen och värm ytterligare 10 sekunder tills chokladen når 40 grader. Rör sedan ner lite av den resterande chokladen i taget tills chokladen når ca 32 grader i temperatur, då är den perfekt att doppa kolorna i.