Chokladkaka med potatis

Chokladkaka med potatis
Foto: Jessica Frej
Jessica Frej
Jessica Frej

Chokladkaka med potatis

10 ingredienser

1 h

”Den här kakan bakade farmor till mig när jag var barn och även den har hängt med hela livet. Minns hur udda jag tycket det var med potatis i en kaka men när jag smakat förstod jag varför. Världens härligaste konsistens! Perfekt att göra med överbliven potatis.” /Jessica Frej

Ingredienser

portioner kaka
  • 3 potatisar (mjöliga)
  • salt (till kokvattnet)
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl kakao
  • 0,5 tsk salt
  • smör (till formen)
  • vispgrädde (till servering)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  3. Mosa potatisen noggrant med en gaffel, eller pressa den.
  4. Rör ihop smör och potatismos. Rör sedan ner resten av ingredienserna.
  5. Häll smeten i en form (med bakplåtspapper) som är ca 20 cm i diameter.
  6. Grädda kakan mitt i ugnen i 35 minuter.
  7. Låt svalna helt innan du serverar kakan som den är, eller med en klick vispad grädde.