Chokladkaka med mörk choklad

POPULÄRT
Chokladkaka med mörk choklad
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Chokladkaka med mörk choklad

8 ingredienser

20 m + tid i kyl

”En ny favorit på intåg! Bli inte skrämd av olivoljan, den fräschar upp och gör kakan bara ännu bättre, välj en blommig och fruktig olja så lovar jag att den kommer bli en hit! En bonus är att kakan både är gluten- och mjölkfri.” /Alexander Pelli

Tips! Ställ smeten 1-2 h i kylen när du blandat färdigt den, då kan du rulla smeten till bollar i önskad storlek och sedan frysa in obakade. Sen är det bara att ta fram och tina för att baka när du blir sugen. Perfekt! Testa även att baka den som en kladdkaka. Häll upp smeten i en smörad springform, ca 25 cm i diameter, täckt med ett tunt lager kakao. Baka mellan 10-18 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den.

Ingredienser

portioner30 - 45 stycken
  • 100 g mörk choklad (75%, eko)
  • 75 g ägg (eko) [2 små ägg]
  • 150 g farinsocker, mjukt [2 dl]
  • 0,5 tsk vaniljpulver (eko) [om du använder vaniljsocker ta 1 tsk]
  • 75 g olivolja (fruktig och eko) [0,75 dl]
  • 100 g bovetemjöl (eko) [2 dl]
  • 1 g salt [1 krm]
  • 1 g bikarbonat [1 krm]

Gör så här

  1. Börja med att sätta igång ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
  2. Bryt nu ner chokladen i en värmetålig skål och smällt över sjudande vatten i en kastrull, det är viktigt att skålen inte nuddar vattnet.
  3. När chokladen har smällt vispar du upp ägg, farinsocker och vanilj tills du får en stor och fluffig smet. Häll nu sakta ner olivoljan samtidigt som du varsamt fortsätter vispa tills allt är tillsatt.
  4. Byt till en slickepott och vänd ner den smälta chokladen i äggblandningen. Därefter vänder du ner bovetemjöl, salt och bikarbonat. Låt smeten stå mellan 15-30 minuter övertäckt, du ska med ett torrt finger kunna nudda smeten utan att bli kladdig.
  5. Med en sked eller spritspåse portionerar du ut smeten i cirka 3-5 cm stora klickar, lämna 6 cm mellan varje kaka då dem flyter ut vid bakning.
  6. Innan bakning kan du toppa med rostade hasselnötter, salt eller något annat gott du kan komma på, eller bara baka dem som dem är.
  7. Baka dina kakor mellan 4-6 minuter beroende på storlek.