Chokladdoppad lakritskola med havssalt

Carla von hofsten profilbild ny

Chokladdoppad lakritskola med havssalt

8 ingredienser

30 min

"Den djupa chokladen med den peppriga lakritsen och det där lilla strösslet av havssalt som glittrar i julmörkret. För dig som lakritsälskare lovar jag att det här är en ny favorit på julbordet." /Carla von Hofsten

Ingredienser

Håll skärmen tänd
sats
  • 0,75 dl turkisk peppar (lakritskarameller)
  • 3 dl grädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 msk kakao
  • 25 g smör
  • 200 g mörk choklad
  • flingsalt

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Mortla den turkiska pepparn.
  2. Koka upp grädde, strösocker, ljus sirap, kakao och turkisk peppar i en kastrull med höga kanter. Rör i botten av kastrullen med en träslev så att kolan inte bränns.
  3. Koka kolan till 125 grader.
  4. Ta sedan av kastrullen från värmen och rör ner smöret.
  5. Häll upp kolasmeten i en form klädd med bakplåtspapper (limpform) och låt svalna i kylen.
  6. Dela kolan i ca 1,5 x 1,5 cm stora bitar. Det är enklast att dela kolan när den är riktigt kall.
  7. Finhacka all choklad.
  8. Lägg två tredjedelar av chokladen i en skål som tål att micro, gärna av porslin.
  9. Smält chokladen i micron 20 sekunder i taget. Mät temperaturen, rör runt och värm igen i 10 sekunder tills chokladen når 40 grader.
  10. Rör sedan ner lite av den resterande chokladen i taget tills chokladen når ca 32 grader i temperatur.
  11. Doppa varje kolabit i chokladen. Använd gärna två gafflar för att fiska upp kolabitarna ur chokladen.
  12. Lägg kolorna på en tallrik med bakplåtspapper.
  13. Strö direkt en nypa flingsalt över varje kola innan chokladen hinner stelna.
  14. Låt stelna i kylen.