"Den djupa chokladen med den peppriga lakritsen och det där lilla strösslet av havssalt som glittrar i julmörkret. För dig som lakritsälskare lovar jag att det här är en ny favorit på julbordet." /Carla von Hofsten
Koka upp grädde, strösocker, ljus sirap, kakao och turkisk peppar i en kastrull med höga kanter. Rör i botten av kastrullen med en träslev så att kolan inte bränns.
Koka kolan till 125 grader.
Ta sedan av kastrullen från värmen och rör ner smöret.
Häll upp kolasmeten i en form klädd med bakplåtspapper (limpform) och låt svalna i kylen.
Dela kolan i ca 1,5 x 1,5 cm stora bitar. Det är enklast att dela kolan när den är riktigt kall.
Finhacka all choklad.
Lägg två tredjedelar av chokladen i en skål som tål att micro, gärna av porslin.
Smält chokladen i micron 20 sekunder i taget. Mät temperaturen, rör runt och värm igen i 10 sekunder tills chokladen når 40 grader.
Rör sedan ner lite av den resterande chokladen i taget tills chokladen når ca 32 grader i temperatur.
Doppa varje kolabit i chokladen. Använd gärna två gafflar för att fiska upp kolabitarna ur chokladen.
Lägg kolorna på en tallrik med bakplåtspapper.
Strö direkt en nypa flingsalt över varje kola innan chokladen hinner stelna.