Chokladcheesecake med kolaswirl

Chokladcheesecake med kolaswirl
Foto: TV4
camilla hamid profilbild NY
camilla hamid profilbild NY

Chokladcheesecake med kolaswirl

9 ingredienser

2 h

Camillas recept på en riktigt maffig chokladcheesecake för alla chokladälskare. Följ receptet och du får en perfekt krämig cheesecake med swirls av dulce de leche.

Ingredienser

portioner

Botten

  • 190 g oreos
  • 50 g smör

Fyllning

  • 200 g mörk choklad
  • 500 g färskost
  • 3 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker (eller 1 nypa äkta vaniljpulver)
  • 3 ägg
  • 1 burk karamelliserad mjölk, dulce de leche (à 397 g)
  • flingsalt, att garnera med

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 150 grader, över- och undervärme.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare och blanda ihop med det smälta smöret till en formbar massa.
  4. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 23 cm i diameter. Tryck ut kexmassan i den.
  5. Förgrädda botten i mitten av ugnen i 10 minuter.

Fyllning

  1. Smält chokladen till fyllningen över ett vattenbad. Låt svalna.
  2. Vispa färskost, florsocker och vaniljsocker i en bunke.
  3. Vispa ner ett ägg i taget och till sist den smälta chokladen.
  4. Häll smeten i formen och bred ut den till ett jämnt lager.
  5. Klicka ut dulce de leche i cheesecake-smeten och dra några varv med en kniv så att det bildas ett swirl-mönster.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 90 minuter tills kakan blivit fast.
  7. Låt svalna i kylskåpet i minst 3 timmar innan du serverar den. Garnera gärna med flingsalt.