Chokladcheesecake med kola och nötter

POPULÄRT
koket.se
Chokladcheesecake med kola och nötter
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Chokladcheesecake med kola och nötter

12 ingredienser

1 h + tid att svalna

Bakad chokladcheesecake på en botten av ballerinakakor toppad med kolasås och saltkaramelliserade hasselnötter. Lyxigt god cheesecake som räcker hela helgen.

Se Camilla Hamid laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12

Botten

  • 190 g kakor (av ballerinatyp)
  • 50 g smör

Fyllning

  • 200 g mörk choklad
  • 500 g färskost
  • 3 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker (eller 1 nypa äkta vaniljpulver)
  • 3 ägg

Kolasås

  • 1 dl farinsocker
  • 1,25 dl vispgrädde

Honungsrostade nötter

  • 100 g hasselnötter
  • 0,5 dl flytande honung
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare och blanda ihop med det smälta smöret till en formbar massa.
  4. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform och tryck ut kexmassan i den.
  5. Förgrädda botten i mitten av ugnen i 10 minuter.

Fyllning

  1. Smält chokladen till fyllningen över ett vattenbad. Låt svalna.
  2. Vispa färskost, florsocker och vaniljsocker i en bunke.
  3. Vispa ner ett ägg i taget och till sist den smälta chokladen.
  4. Häll smeten i formen och bred ut den till ett jämnt lager.
  5. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter eller tills kakan blivit fast.
  6. Låt svalna i kylskåpet i minst 3 timmar innan du toppar med kolasås och hasselnötter.

Kolasås

  1. Kolasåsen gör du enkelt genom att blanda farinsocker och vispgrädde i en kastrull. Koka upp under omrörning i ca 10 minuter, du märker att den blir tjockare.
  2. Häll över kolasåsen i en skål och låt svalna innan du häller den över din cheesecake.

Honungsrostade nötter

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  2. Blanda nötter, honung och salt och fördela blandningen jämnt på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Rosta nötterna i mitten av ugnen i 8-10 minuter, eller tills de har fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna innan du toppar din cheesecake med dem.