Chokladbomb med vaniljglass

Chokladbomb med vaniljglass
Foto: TV4

Chokladbomb med vaniljglass

Av: Malin - Trelleborg

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

30 m

En läcker chokladfondant på mörk choklad med hallon och hemgjord vaniljglass.

Dryck: Moscato d'Asti nr 7873

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Chokladfondant

  • 100 g smör
  • 100 g mörk choklad 70 %
  • 2 ägg
  • 2 msk strösocker

vaniljglass

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Servering

  • hallon

Gör så här

Chokladfondant

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och ta av ifrån plattan. Bryt ner chokladen och rör så att den smälter i smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Vänd ner choklad- och smörblandningen. Smöra och mjöla fyra formar. Häll upp chokladsmeten.
  3. Grädda fondanten i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Kärnan ska vara kladdig.

Vaniljglass

  1. Vispa grädden med elvisp, medelhårt, som om du skulle ätit den till en dessert. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt socker och vaniljpulver (eller vaniljsocker men det blir mycket godare med vaniljpulver). Vispa till en ljusgul fluffig smet, ca 15 sekunder med elvisp på högsta hastighet.
  2. Tillsätt den vispade grädden och vispa på lägsta hastighet till en jämn smet. Smaka på smeten och tillsätt ev. mer vanilj och socker om du tycker det behövs. Vispa så det blandas.
  3. Häll glass-smeten i glassmaskinen och kör tills glassen är klar, ca 20 minuter. Frys in glassen om du inte vill äta den direkt.
  4. Servera chokladfondanten med vaniljglassen och toppa med hallon.