Chokladbollskladdkaka

Chokladbollskladdkaka
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Chokladbollskladdkaka

16 ingredienser

1,5 h

Om jag ska köpa fika ute så väljer jag nästan alltid en vanlig klassisk chokladboll med en kopp kaffe. Det är aldrig fel och är precis lagom tycker jag. Något som inte är lika lagom men definitivt dubbelt så gott är att toppa sin kladdiga kladdkaka med en krämig chokladbollssmet! /Camilla

Ingredienser

portioner

Kladdkaka

  • 100 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl muscovadosocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 1 krm salt

Chokladbollsglasyr

  • 1 dl vispgrädde
  • 100 g smör, mjukt
  • 6 msk kakao
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 dl havregryn, finmalda
  • 3 msk kaffe, kallt
  • 1,5 dl vaniljkräm
  • riven kokos, till garnering

Gör så här

Kladdkaka

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Vispa lätt ihop smör, strösocker, muscovadosocker, vaniljsocker och ägg i en bunke. Se upp för att vispa för hårt eller för länge. För en perfekt kladdkaka vill du att så lite luft som möjligt ska komma in i smeten.
  4. I en annan skål blandar du ihop vetemjöl, kakao och salt. Sikta ner detta i äggsmeten och blanda försiktigt ihop med en slickepott bara precis tills du får en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i en bakform täckt med bakplåtspapper (alternativt smörj och bröa).
  6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Den ska vara kladdig i mitten, men inte för lös och färdig i kanterna. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med chokladbollsglasyr.

Chokladbollsglasyr

  1. Vispa grädden till mjuka toppar. Ställ åt sidan.
  2. Vispa ihop smör, kakao, strösocker havregryn och kallt kaffe i en bunke till en jämn smet.
  3. Tillsätt vispad grädde och vaniljkräm till smeten och vispa försiktigt, på låg hastighet, till en jämn och krämig smet.
  4. Bred glasyren över kladdkakan, garnera med kokosflingor och låt stå i kylskåpet i minst 1 h innan servering.
  5. Dekorera gärna med klassiska chokladbollar.