Chokladbakelse med kaffekräm och slät vaniljbavaroise

Chokladbakelse med kaffekräm och slät vaniljbavaroise
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Chokladbakelse med kaffekräm och slät vaniljbavaroise

27 ingredienser

3 h 30 m

”Vem tycker inte om choklad! Här får ni en dessert med en underbar chokladbotten, en bavaroise fullpackad med vanilj och citronzest, en kaffekräm med perfekt sälta och en nougatine så god att jag kan äta den som godis! Det är fyra enkla recept som går väldigt snabbt att göra bara man läser receptet först, det går även jättebra att göra alla delarna en till tre dagar innan servering.” / Alexander Pelli

Ingredienser

portioner6 - 8

Chokladbotten

  • 100 g mörk choklad (60-75% eko)
  • 60 g smör (normalsaltat eko)
  • 30 g äggula [ca 2 st]
  • 60 g strösocker [0,65 dl]
  • 70 g äggvita [ca 2 st]
  • 24 g vetemjöl [0,4 dl]

Vaniljbavaroise

  • 1,5 g gelatinblad [ca 0,8 ark]
  • 1 vaniljstång
  • 75 g standardmjölk [0,75 dl]
  • 75 g vispgrädde [0,75 dl]
  • 22 g honung [1,2 msk]
  • 36 g äggula [ca 2-2,5 st]
  • 0,5 citron, endast zest
  • 75 g vispgrädde [0,75 dl]

Kaffekräm

  • 330 g standardmjölk [3,3 dl]
  • 60 g kaffeböna, ljusrostade krossade
  • 3 g gelatin [ca 1,5 ark]
  • 64 g strösocker [0,7 dl]
  • 75 g äggula [ca 4-5 st]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 15 g smör, normalsaltat
  • 30-50 g standardmjölk (för att tillsätta vid behov efter smaksättning) [0,3-0,5 dl]

Nougatine

  • 100 g sötmandel, hyvlad [3,3 dl]
  • 80 g strösocker [0,9 dl]
  • 25 g honung [1,4 msk]
  • 40 g smör, normalsaltat
  • 2 g salt [1,5 krm]

Gör så här

Chokladbotten

  1. Värm ugnen till 180 grader och koka upp vatten i en kastrull.
  2. Bryt chokladen i bitar och lägg i en värmetålig skål tillsammans med smöret. Ställ skålen ovanpå kastrullen utan att skålen nuddar vattnet, sänk temperaturen så det precis sjuder och låt smälta samman. Ställ sedan av för att svalna till rumstemperatur.
  3. I två separata skålar väger du upp äggula samt socker i ena och äggvita i den andra. När choklad och smör har svalnat blandar du ner äggulan och sockret lite i taget. Vispa sedan äggvitan fluffig så att den enkelt bildar toppar utan att fallna. Vänd nu ner vitan i två omgångar, tillsätt sedan mjölet.
  4. Häll smeten en smord form som är ca 22 cm stor och bred ut den jämnt. Baka kakan mitt i ugnen i ca 5-12 minuter beroende på storlek, 5-8 minuter för portionsstorlek och ca 8-12 minuter för en stor form. Den ska kännas mjuk och aningen underbakad, när kakan svalnar kommer den att sjunka aningen och bli krämig.
  5. När kakan svalnat kyler du den i ca 30-60 minuter så den känns fast. Nu kan du välja att dela kakan i önskade storlekar och former, jag har valt att stansa ut ringar ca 7-8 cm i diameter med hål i mitten.
  6. Tips! Fastnar kakan när du stansar ut bottnar? Låt det du stansar eller skär med ligga i varmt vatten innan du börjar så går det bättre, viktigt är att torka av vattnet innan du skär i kakan dock.

Vaniljbavaroise

  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg frön och stång i mjölken tillsammans med första mängden grädde, låt koka upp.
  2. Blanda honungen med äggulan i en skål. När det kokar häller du det varma koket över äggulan under ständig omrörning. Häll sedan tillbaks allt i kastrullen och samtidigt som du rör värmer du upp vätskan på nytt till 83 grader, eller tills första bubblan syns. Ställ då av kastrullen från värmen.
  3. Krama ur gelatinet och smält ner i krämen. Sila den sedan nere i en skål eller burk. Med ett zestjärn river du ner zesten från citronen i krämen.
  4. Skölj vaniljstången och lägg ner i krämen, låt den sedan svalna. När krämen är strax under 30 grader vispar du upp den andra mängden grädde löst och vänder ner den i krämen. Kyl sedan tills den satt sig likt en gelé, ca 1,5-2 timmar, alternativt till du är redo för att lägga upp din dessert.
  5. Innan servering så ta ur vaniljstången och vispa krämen slät, lägg i en spritspåse eller direkt på en tallrik med de övriga delarna.

Kaffekräm

  1. Koka upp mjölken och häll över dem krossade kaffebönorna, låt ligga i 30 minuter under lock. Efter 30 minuter blötlägger du ditt gelatin i kallt vatten samt silar av den smaksatta mjölken, du behöver 260 g eller 2,6 dl mjölk. Tillsammans med hälften av sockret värmer du upp mjölken på nytt, strax under kokande.
  2. Resten av sockret blandar du ihop med äggulan. När mjölken sjuder ställer du av den från värmen och under ständig omrörning häller du långsamt mjölken i gulan, häll sedan tillbaks och sjud medan du rör om till 83 grader eller tills första bubblan syns. Ta av från värmen och krama ur allt vatten ur gelatinet, lägg det sedan i kastrullen för att smälta. Rör homogent och sila, lägg i salt samt smör och låt smälta.
  3. När smöret smält vispar du krämen slät och homogen. Häll över i en behållare med lock och kyl tills krämen har en gelé -liknande konsistens, ca 1,5-2 timmar, alternativt tills du ska börja montera desserten.
  4. Innan servering så rör krämen slät och fyll din spritspåse eller lägg upp på en tallrik med de övriga delarna.
  5. Tips! Har du inga hela bönor? Det går även bra med malt kaffe, se bara till att sikta av kaffet för att inte få med bönrester hela vägen. Gå även ner till 20 g kaffe och låt endast ligga i ca 10 minuter med den varma mjölken.

Nougatine

  1. Värm ugnen till 160 grader och rosta mandeln tills den börjar ta färg.
  2. Smält och koka samman allt utom mandeln tills det är aningen gyllene, vänd nu ner mandeln i koket och häll ut på en plåt med papper. Bred ut till ett tunt lager och baka i ugnen 7-12 minuter, färgen kommer bli aningen mörkare och det kommer börja bubbla.
  3. Ta ut och låt svalna, bryt sedan loss bitar för dekoration, alternativt så kan du skära ut egna former för dekorering medan nougatinen är varm.

Montering och servering

  1. Ta ut dina bottnar 15 minuter innan servering och låt bli tempererade. Spritsa en bra mängd kaffekräm i hålet i mitten av ringen och mindre duttar av vaniljbavaroisen längs kanten, ovanpå bavaroisen avslutar du med att dekorera upp med brutna bitar utav din nougatine.
  2. Tips! Ett snabbare och enklare sätt är att skära tårtbitar av chokladbottnen för att sedan dekorera varje individuell bit för sig. Du kan även bygga ihop din dessert i ett vackert glas.