Chokladbabka

24 röster
2 h
2 längder
Chokladbabka
Foto: Tv4

”Jag har under så lång tid sett så många bilder av denna bulle men aldrig smakat eller gjort den själv. Men nu har jag gjort ett eget recept bara för er och den är helt klart en ny favorit! Detta är en bulle packad med chokladfyllning och lite krydda. Såklart med lite fullkornsmjöl (eftersom det smakar så gott) och med en hård karamell på utsidan som ger den lite härligt krisp.” /Alexander Pelli

Tips! Välj ekologiska råvaror och produkter. Jag bakar min babka i en sockerkaksform, men det går såklart lika bra i en brödform eller en matlåda i glas om man bara har det, viktigt att se till att glasformen är ugnssäker innan man använder den. Smaksätt gärna sockerlagen med apelsinzest, rom, kanelstång eller apelsinblomstvatten. Man kan även ha hackad choklad eller nötter tillsammans med fyllningen i bullen.

2 h
2 längder

Du behöver

Deg

  • 250 g vetemjöl [4,2 dl]
  • 50 g fullkornsdinkelmjöl [0,85 dl]
  • 20 g jäst
  • 100 g vatten, kallt [1 dl]
  • 50 g ägg [1 st]
  • 60 g rörsocker [0,65 dl]
  • 7 g salt [1 tsk]
  • 75 g smör, normalsaltat

Fyllning

  • 160 g smör, normalsaltat
  • 55 g kakao [1,4 dl]
  • 35 g florsocker [0,6 dl]
  • 35 g rörsocker [0,4 dl]
  • 25 g honung [1,4 msk]
  • 2-3 g salt [1,5-2,5 krm]
  • 2-3 g malen kanel (frivilligt) [0,8-1 krm]
  • 35 g tahinipasta (frivilligt) [2,3 msk]
  • choklad, hackad (valfritt)

Sockerlag

  • 50 g rörsocker [0,55 dl]
  • 50 g vatten [0,5 dl]
  • smör (eller olja till formen)
  • rörsocker (till formen)
  • hasselnötter (som topping, frivilligt)

Gör så här

  1. Deg
    Väg upp alla ingredienser utom smör och blanda långsamt i ca 5-8 minuter. Tillsätt smöret i bitar och blanda långsamt i ytterligare 8-12 minuter. Degen ska vara glansig och elastisk. Låt jäsa övertäckt i 1-2 timmar, den ska ha börjat jäsa och kännas mjukare.
  2. Vik ihop din deg och låt ligga i en försluten burk i kylen i 6-14 timmar, en längre tid betyder mer smak och godare deg.
  3. Fyllning
    Blanda din fyllning med mjukt eller smällt smör tills du får en homogen och slät fyllning, hacka även din choklad och dina hasselnötter.
  4. Utbakning
    Dela degen i 2 bitar och kavla ut varje bit till ca ett A4s storlek.
  5. Bred ut hälften av fyllningen per bit och om du vill ha hackade rostade nötter eller chokladbitar i strör du i dem nu. Rulla ihop den från ena kortsidan mot den andra, dela i mitten längs längden och tvinna degen så att chokladfyllningen tittar uppåt.
  6. Pensla din valda form med smällt smör eller olja, täck insidan av formen med råsocker så inga kala fläckar syns. Lägg ner din deg i formen och låt jäsa till strax under dubbel storlek ca 2-4 timmar i varm temperatur, men inte varmare än 28 grader. En avstängd ugn med lite kokande vatten kan fungera perfekt som ett jässkåp, annars går en låda eller påse bra för att behålla all fukt innesluten.
  7. Sätt ugnen på 200 grader, över och underväme.
  8. Ställ in brödet i nedre delen och sänk till 170 grader, baka i 25-30 minuter. Babkan är klar när den tar emot om du trycker på bullen.
  9. Sockerlag
    Pensla med din sockerlag direkt efter ugnen och vänd ur din babka, du kan behöva skrapa med en kniv längs kanten för att se så att den inte sitter fast.
3 maj 2020