Små kola- och jordnötspajer
Små kola- och jordnötspajer
14 ingredienser
Kola med mjölkchokladganache i små pajskal.
Ingredienser
Botten
- 75 g smör
- 0,5 dl florsocker
- 1,25 dl vetemjöl
- 0,25 dl kakao
- 1 msk vatten
Fyllning
- 50 g smör
- 1 dl vispgrädde
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 dl ljus sirap
- 1 msk kakao
- 1 dl salta jordnötter
Ganache på mjölkchoklad
- 125 g ljus choklad (mjölkchoklad)
- 1 dl vispgrädde
Garnering
- ev mjölkchoklad, riven
Gör så här
- Blanda ihop smör, florsocker, mjöl och kakao. Blanda i vattnet. Lägg degen i en påse i kylen och låt ligga i 1 timme.
- Sätt ugnen på 200 grader. Baka ut degen och fodra pajformarna. Grädda i 6–8 minuter. För bästa resultat, fyll formarna med torkade gula ärter som tas bort när man gräddat färdigt.
- Smält smör i en tjockbottnad rostfri kastrull. Rör i grädde, socker, sirap och kakao. Låt koka till 19–121 grader. Det är viktigt att inte kolan kokar för länge eller blir för het, då blir den hård. Rör om då och då.
- Ta av kastrullen från värmen och låt kolan svalna en aning. Fördela jordnötterna hela i pajformarna.
- Häll på kolan och låt den svalna helt.
- Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädde och häll över chokladen. Rör tills all choklad smält.
- Häll ganachen över kolan och låt stelna. Garnera eventuellt med riven mjölkchoklad