Chokadfondant med halloncoulis och lättvispad grädde

Chokadfondant med halloncoulis och lättvispad grädde
Foto: TV4

Chokadfondant med halloncoulis och lättvispad grädde

Av: Rebecka - Falun

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

45m

Lätt bakad, söt chokladkaka serveras med syrlig hallonspegel och lättvispad grädde

Dryckesförslag: Vin "Finca Antigua"

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Halloncoulis

  • 150 g hallon
  • 1,5 msk strösocker
  • 1,5 msk vatten

Chokladfondant

  • 125 g smör
  • 190 g mörk choklad
  • 2,5 ägg
  • 2,5 äggulor
  • 0,6 dl strösocker
  • 2,5 msk vetemjöl
  • smör
  • strösocker

Till servering

  • florsocker
  • färska hallon
  • grädde, lättvispad

Gör så här

Halloncoulis

  1. Koka upp hallon, socker och vatten i en kastrull.
  2. Mosa hallonen med en sked.
  3. Låt hallonsåsen koka några minuter så att den blir lite simmig.
  4. Sila bort kärnorna.
  5. Låt svalna och ställ i kylen tills det är dags för servering.

Chokladfondant

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och ta sedan av den från värmen.
  3. Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i smöret.
  4. Vispa ihop ägg, äggulor och socker i en bunke.
  5. Vispa i mjölet och blanda sedan ner choklad- och smörblandningen. Rör tills det blir en slät och blank kräm.
  6. Smöra och sockra fyra ugnsfasta portionsformar.
  7. Fördela smeten i formarna och sätt in formarna i ugnen.
  8. Tiden i ugnen kan variera mellan 8–12 minuter, beroende på ugnen och formarnas storlek.
  9. Det gäller det att passa noga - de ska vara mjuka i mitten så att den goda chokladkrämen rinner ut när man sätter gaffeln i den, men inte vara så lös att den tappar formen.
  10. Ta ut och provstick i dem några gånger om du är osäker. De är färdiga när de börjar höja sig en aning i mitten.
  11. När de är klara så ta ut formarna ur ugnen och låt fondanterna stå några minuter och stjälp sedan upp dem på desserttallrikar.

Servering

  1. Droppa ut en hallonspegel på varje tallrik.
  2. Garnera med florsocker och färska hallon, servera genast med lättvispad grädde.