Chocolate chip cookie med kolasås
Chocolate chip cookie med kolasås
16 ingredienser
1 h
Gillar du choklad ihop med kola och nötter är den här kakan ett måste för dig. Cookien görs här i stort format i en gjutjärnspanna och serveras med en salt kolasås och vaniljglass.
Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser
Cookie
- 85 g smör
- 90 g pekannötter, grovhackade
- 70 g farinsocker [2 dl]
- 60 g strösocker [1,5 dl]
- 55 g ägg [1 st]
- 150 g vetemjöl [2,5 dl]
- 2 g bikarbonat [0,5 tsk]
- 1 g salt [0,5 tsk]
- 2 g vaniljsocker [1 tsk]
- 120 g mjölkchoklad
Kolasås
- 35 g smör
- 90 g ljust muscovadosocker [1 dl]
- 5 g vaniljsocker [1 tsk]
- 150 g vispgrädde [1.5 dl]
- 2 g flingsalt [0,5 tsk]
Till servering
- vaniljglass
Gör så här
Cookie
- Sätt ugnen på 170 grader.
- Vispa ihop smör, farinsocker, vaniljsocker och strösocker i en bunke. Blanda ner ägget. Tillsätt bikarbonat blandat med vetemjöl och salt. Arbeta ihop till en deg.
- Grovhacka ljus choklad och pekannötter. Avsluta med att tillsätta nötterna och chokladen.
- Lägg ett bakplåtspapper i botten på en gjutjärnspanna (ca 23 cm i diameter), även springform går bra.
- Platta till degen och baka kakan ca 20 minuter, eller tills kakan har fått lite fin färg. Låt svalna i pannan, då tillagas den ytterligare lite.
Kolasås
- Häll alla ingredienser i kastrull och koka ihop ca 7 minuter, rör emellanåt. Det gör ingenting om det bryner lite i botten. Häll upp i en skål, låt svalna något.
- Servera cookien med kolasås och vaniljglass.