Chocolate chip cookie med kolasås

Chocolate chip cookie med kolasås
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Chocolate chip cookie med kolasås

25

7 steg att laga

16 ingredienser

1 h

Gillar du choklad ihop med kola och nötter är den här kakan ett måste för dig. Cookien görs här i stort format i en gjutjärnspanna och serveras med en salt kolasås och vaniljglass. 

Ingredienser

portioner6 portioner

Cookie

  • 85 g smör
  • 90 g pekannötter, grovhackade
  • 70 g farinsocker [2 dl]
  • 60 g strösocker [1,5 dl]
  • 55 g ägg [1 st]
  • 150 g vetemjöl [2,5 dl]
  • 2 g bikarbonat [0,5 tsk]
  • 1 g salt [0,5 tsk]
  • 2 g vaniljsocker [1 tsk]
  • 120 g mjölkchoklad

Kolasås

  • 35 g smör
  • 90 g ljust muscovadosocker [1 dl]
  • 5 g vaniljsocker [1 tsk]
  • 150 g vispgrädde [1.5 dl]
  • 2 g flingsalt [0,5 tsk]

Till servering

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Cookie
    Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Vispa ihop smör, farinsocker, vaniljsocker och strösocker i en bunke. Blanda ner ägget. Tillsätt bikarbonat blandat med vetemjöl och salt. Arbeta ihop till en deg.
  3. Grovhacka ljus choklad och pekannötter. Avsluta med att tillsätta nötterna och chokladen.
  4. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en gjutjärnspanna (ca 23 cm i diameter), även springform går bra.
  5. Platta till degen och baka kakan ca 20 minuter, eller tills kakan har fått lite fin färg. Låt svalna i pannan, då tillagas den ytterligare lite.
  6. Kolasås
    Häll alla ingredienser i kastrull och koka ihop ca 7 minuter, rör emellanåt. Det gör ingenting om det bryner lite i botten. Häll upp i en skål, låt svalna något.
  7. Servera cookien med kolasås och vaniljglass.