En älskad klassiker med karaktäristisk krämighet och fräsch smak.
Läs mer
Ingredienser
Botten
100 g smör
300 g oreos
Fyllning
5 gelatinblad
200 g mörk choklad
600 g Philadelphia Original
2 dl vispgrädde
200 g rörsocker
100 g vit bakchoklad, hackad
100 g mjölkchoklad, hackad
125 g hallon
Dekoration
hallon
havssalt
Gör så här
Botten
Lägg bakplåtspapper i botten för att kakan ska bli lättare att ta ur. Smält smöret i en kastrull. Smula kakorna fint, i en mixer eller genom att lägga dem i en plastpåse, knyta igen och kavla påsen. Blanda smöret och smulorna ordentligt och tryck ut massan i formen. Använd baksidan av en sked för att få en jämn yta. Låt botten vila i kylen medan du gör fyllningen.
Fyllning
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter. Smält den mörka chokladen i vattenbad eller i mikrovågsugnen på medelvärme tills den smält. Rör om då och då. Kontrollera att chokladen är ordentligt smält. Var försiktig så att det inte blir för varmt, choklad bränns lätt. Krama vattnet ur gelatinbladen och låt dem smälta i chokladen.
Lägg Philadelphia i en skål och rör ordentligt med en gaffel. Vispa grädden med sockret i en annan skål. Blanda den vispade grädden och den smälta avsvalnade chokladen med Philadelphian. Blanda i den hackade vita chokladen, mjölkchokladen och de tinade hallonen i smeten. Spara några hallon till dekoration. Ta ut botten från kylen och häll i fyllningen. Låt svalna i kylen i minst fyra timmar.
Dekoration
När fyllningen har stelnat, ta ur kakan ur formen, skär upp den i rutor och lägg på ett serveringsfat. Dekorera med hallon och havssalt.