Cheesecakeglass med jordgubbssås och havreflarn

Cheesecakeglass med jordgubbssås och havreflarn
Foto: Tv4

Cheesecakeglass med jordgubbssås och havreflarn

Av: Peter - Tidaholm

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

50 m + 4 h i frys

Cheesecakeglass med jordgubbssås och havreflarn blir ett oemotståndligt och sött avslut på middagen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Glass

  • 3 ägg
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g färskost
  • 3 dl grädde
  • 5-6 digestivekex

Jordgubbssås

  • 300 g färska jordgubbar
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 limefrukt, skal och saft

Havreflarn

  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1,5 msk mjölk
  • 1,5 ljus sirap
  • 0,25 tsk bakpulver

Garnering

  • jordgubbar

Gör så här

Glass

  1. Använd 3 olika skålar.
  2. Vispa äggvitorna hårt i den första. Vispa socker, vaniljsocker, äggulor och färskost i den andra och vispa till sist grädden i den tredje.
  3. Bryt sedan digestivekexen i bitar. Vänd därefter ihop innehållet i samtliga skålar med en ballongvisp och avsluta med att blanda i digestivekexen.
  4. Lägg över allt i en form och låt det därefter stå i frysen i minst 4 timmar.

Jordgubbssås

  1. Skär bort bladfästet på jordgubbarna och skär dem i mindre bitar, men spara några till dekorationen.
  2. Lägg jordgubbsbitar, socker, vatten, limeskal och limesaft i en kastrull. Värm tills jordgubbarna mjuknar och sockret har smält.
  3. Mixa till en len och fin sås.

Havreflarn

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ta fram en kastrull som rymmer alla ingredienser.
  3. Smält smöret. Stäng sedan av plattan och tag kastrullen från plattan. Rör ner socker, havregryn, vetemjöl, mjölk, sirap och bakpulver tills det blir en jämn smet.
  4. Klicka ut smeten, ca 0,5 msk till varje flarn, med ganska stort avstånd på en plåt med bakplåtspapper, eftersom smeten flyter ut när kakorna gräddas.
  5. Grädda havreflarnen mitt i ugnen i 200 grader i cirka 5 minuter eller tills de har fått en fin gyllengul färg.
  6. Låt därefter havreflarnen svalna i några minuter på bakplåtspappret. Vill du ha dem platta ska du låta dem ligga kvar på bakplåtspappret, men ta upp dem efter några minuter om du vill böja dem.