En älskade klassiker med karaktäristisk krämighet och fräsch smak.
Läs mer
Ingredienser
125 g digestivekex
50 g sötmandel, rostade
40 g osaltat smör, smält
5 g gelatin
80 g vit bakchoklad
220 ml vispgrädde
0,5 krm pepparmintsolja
3 msk florsocker
220 g Philadelphia Original
2 äggvitor
50 g vit bakchoklad, hyvlad
1 kvist färsk mynta
Gör så här
Bottnar
Placera 6–8 runda små formar i olika storlekar (5 cm, 6 cm och 7 cm) på ett ark bakplåtspapper på en bakplåt. Lägg plastfilm runt insidan på varje form för att förhindra att cheesecaken fastnar mot formarnas sidor.
Lägg kexen och mandlarna i en matberedare och finmal dem, alternativt lägg dem i en plastpåse och krossa dem med en kavel eller med händerna. Lägg de krossade kexen i en skål och tillsätt det smälta smöret. Rör ihop ingredienserna. Tryck ut 25 g av blandningen i botten av varje form. Sätt formarna i kylskåpet i 30 minuter.
Fyllning
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i cirka 5 minuter och töm sedan ut vattnet. Lägg 80 g vit choklad i en värmetålig skål och placera över en kastrull med sjudande vatten för att smälta chokladen. Rör om då och då i ungefär 10 minuter. Ta av skålen från värmen och låt den svalna. Du kan också smälta chokladen i mikrovågsugn, rör då om var 30:e sekund.
Ta 3 matskedar från grädden medan chokladen svalnar. Värm grädden i en skål i mikrovågsugnen i 10 till 15 sekunder, tryck ut vattnet ur gelatinbladen och smält dem i grädden. Rör tills blandningen har svalnat helt.
Tillsätt mintsirapen. Rör ihop sockret och Philadelphiaosten jämnt i en mellanstor skål, i cirka 3 minuter. Tillsätt sedan den smälta chokladen och gelatinblandningen.
Vispa resterande grädde med en elvisp medan du tillsätter 3 skedar florsocker, en i taget. Vispa tills du får små toppar på grädden. Sätt in grädden i kylskåpet. Vänd ner gelatinblandningen i ostkrämen. Till en början kommer blandningen se ut att separera. Använd visp för att få en jämn konsistens. Tillsätt sedan den smälta vita chokladen.
Vispa äggvitan hård i en egen skål. Vänd ner den vispade grädden i cheesecakesmeten. Blanda försiktigt och smaka av. Tillsätt mer mintsirap om du föredrar en starkare smak. Vänd sedan ner den vispade äggvitan.
Fördela cheesecakeblandningen över kexbottnen i formarna. Jämna ut ytan. Täck försiktigt med plastfilm och sätt i kylskåpet i 2-3 timmar. Stöt ut kakorna ur formarna genom att försiktigt pressa uppåt från botten före servering.
Garnera med hyvlad vit choklad och blad av färsk mynta.