Cheesecake med mandelknäck

Foto: Tv4
Cheesecake med mandelknäck
11 ingredienser
30 m
Cheesecake med mandelknäck, chokladmousse och salt kola är en fullträff till dessert!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Chokladmousse
- 300 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
- 4 äggulor
- 4 dl vispgrädde
Salt kola
- ca 1 dl dulce de leche
- 0,5 tsk flingsalt
Cheesecake
- 150 g färskost, kylskåpskall
- 0,75 dl vispgrädde, kylskåpskall
- 0,5 dl florsocker
- 1 daimchoklad [à 55 g]
Servering
- 1 daimchoklad
- 125 g färska hallon
Gör så här
Chokladmousse
- Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikrovågsugnen.
- Blanda ner en äggula i taget i den varma chokladen. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
- Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
- Blanda först ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Vänd sedan ner resten av grädden så att det blir en jämn smet.
- Fördela chokladmoussen i 6 glas och ställ dem i kylskåpet för att stelna i minst 2 timmar innan du toppar med kola och daimcheesecake.
Salt kola
- Häll upp dulce de leche i en skål och ha i flingsalt. Blanda ihop och bred sedan ut över chokladmoussen. Ställ tillbaka glasen i kylskåpet medan du gör daimcheesecake.
Cheesecake
- Vispa ihop färskost och vispgrädde riktigt tjockt och krämigt med elvisp i en bunke.
- Sikta ner florsockret i cheesecakesmeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
- Grovhacka daimen. Vänd försiktigt ner daimen med slickepott i smeten så att daimbitarna fördelas jämnt.
Servering
- Spritsa eller bred ut daimcheesecaken på kolan. Garnera med mer grovhackad daim och toppa med färska hallon. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!