Champinjonspett med jordnötssås

Champinjonspett med jordnötssås
Foto: Lina Eidenberg Adamo
Jessica Frej
Jessica Frej

Champinjonspett med jordnötssås

18 ingredienser

40 m

”Smakrika champinjonspett som verkligen dödar myten om att vegansk mat är smaklös, hej smakfest! Det här går också att göra med portabello som du skär i kvartar och trär tajt på spettet.” /Jessica Frej

Ingredienser

portioner

Svampspett

  • 32 champinjoner
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk soja (mörk)
  • 1 msk risvinäger
  • 2 klyftor vitlök

Jordnötssås

  • 1 dl jordnötssmör, med bitar
  • 1 dl jordnötter, hela
  • 1 dl vatten, kokande
  • 0,5 msk soja (mörk)
  • 1 msk sriracha
  • 2 msk färsk ingefära, riven

Nudlar

  • 200 g glasnudlar
  • 1 tsk salt
  • 1 msk risvinäger
  • 1 dl mynta, finhackad
  • 1 dl thaibasilika, finhackad
  • 1 dl rostad lök (ev. glutenfri)

Gör så här

Svampspett

  1. Lägg champinjonerna i en plastpåse. Häll i olja, salt, soja, vinäger och pressa ner vitlöken.
  2. Blanda om och låt marinera i minst 2 timmar.
  3. Trä champinjonerna på spett och grilla i ca 15 minuter, varva mellan direkt och indirekt värme.
  4. Utan grill kan du steka spetten i en stekpanna på medelvärme i ca 15-20 minuter.
  5. Servera med jordnötssåsen och nudlarna, se recept nedan.

Jordnötssås

  1. Blanda ihop alla ingredienser till såsen, sen är den klar att serveras.

Nudlar

  1. Lägg glasnudlarna i en skål med 1 tsk salt.
  2. Häll kokheta vattnet på nudlarna och låt stå och dra i 2 minuter.
  3. Skölj nudlarna i kallt vatten.
  4. Häll vinäger och örter på nudlarna och blanda.
  5. Strö över rostad lök och servera till svampspetten.