Champagnesås à la Wedholm

Nils Molinder KK 2024

Champagnesås à la Wedholm

3 ingredienser

30 m

Underbar champagnesås som passar perfekt till nyårsmiddagen

Receptet är ur boken Fisk - den ultimata kokboken om fisk och skaldjur av Nils Molinder, Bokförlaget Arena.

Ingredienser

portioner
  • 5 dl såsfond (se Gör så hör)
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl mousserande vin (av valfri sort)
  • salt

Gör så här

  1. Koka ner fonden till knappt hälften i en tjockbottnad kastrull. Se till att den inte fastnar. Om den trots det gör det är det bara att byta kastrull och koka vidare.
  2. Tillsätt grädden i tre omgångar lite vartefter så att det inte kokar över. Reducera till önskad konsistens. Salta efter smak.
  3. Toppa med mousserande vin innan servering så att såsen sufflerar av bubblorna.

Så gör du såsfonden

  1. Nar man pocherar fisk i ugn, framför allt finfiskar som sjötunga, marulk och piggvar, får man en fin såsfond som bonus. Att pochera betyder att fisken tillagas i lite vätska så att ånga bildas. Hemma görs det enklast genom att man smörar en form och placerar fisken i formen.
  2. Sätt ugnen på 160 grader. Salta, tillsätt hackad schalottenlök och lika delar fiskfond som vitt vin. Täck hela formen med folie så att den sluter tätt, ställ in i ugnen. Under tillagningen bildas ånga som pocherar fisken. Reaultatet bli en vit och fint tillagad fisk som inte är urvattnad, vilket den kan bli om man kokar den. Kvar i formen finns en såsfond av yppersta klass.