Grillade grönsaker och halloumi med rostat örtknäcke

Foto: Torbjörn Larsson
Grillade grönsaker och halloumi med rostat örtknäcke
16 ingredienser
Grillade grönsaker kan varieras i det oändliga, följ säsong och tillgång i valet av grönsaker. Passar både som ensamrätt, som tillbehör till kött eller fisk eller som bufférätt. Om grönsakerna serveras som tillbehör räcker det med en halv sats till 4 portioner.
Receptet är beräknat för 4-6 portioner.
Ingredienser
- 1 aubergine
- 1 zucchini
- 1 msk salt
- 1 knippe grön sparris
- 1 knippe färsk sommarlök
- 1 ask cocktailtomater, på kvist
- 2 msk olivolja
- 1 bit halloumiost [200 g]
- 1 msk olivolja
- 1 msk balsamvinäger
- flingsalt
- svartpeppar, från kvarn
- några kvistar färsk timjan (gärna citrontimjan)
- 1 citron, i klyftor
- 4 skivor knäckebröd, med 100 % fullkornsråg och låg salthalt
- 1 dl blandade örter, hackade (t ex persilja, timjan och oregano)
Gör så här
- Skiva zucchini och aubergine i centimetertjocka skivor. Lägg dem i ett durkslag och strö över saltet, så att vätska och bitterämnen dras ur, låt stå 5-10 minuter.
- Krama vätskan ur zucchinin och auberginen. Skölj sparrisen, dela löken i halvor och dela tomatkvisten i mindre bitar, låt tomaterna sitta kvar på kvisten.
- Grilla grönsakerna i grillpanna på spisen eller ute på grillen.
- Skiva halloumiosten, pensla med lite olivolja och grilla osten snabbt.
- Lägg upp grönsakerna och osten på ett stort fat, droppa över lite olivolja och balsamicovinäger. Strö över lite flingsalt och svartpeppar.
- Bryt knäckebrödet i mindre bitar och rosta det i lite olivolja i en stekpanna, vänd i örterna och strö krutongerna över grönsakerna. Lägg på lite färsk timjan och servera genast!