Strömmingslåda med medelhavssmak och knäcketak

Foto: Torbjörn Larsson
Strömmingslåda med medelhavssmak och knäcketak
14 ingredienser
Nyttig och god strömming i låda med nya fräscha smaker och krispigt knäcketak. Servera den ljummen eller kall tillsammans med en kall öl och kanske en liten nubbe! 4-6 portioner
4-6 portioner
Ingredienser
- 600 g strömmingsfilé
- 2 tsk salt
- svartpeppar, nymalen
- 500 g krossade tomater
- 1 klyfta vitlök
- 1 rödlök, hackad
- 1 dl svarta oliver, hackade
- 1 dl färsk basilika, strimlad
- 2 msk äppelcidervinäger
- tabasco
- 4 skivor knäckebröd, med 100 % fullkornsråg med låg salthalt
- 2 msk extra virgin olivolja
Tillbehör:
- färskpotatis, kokt
- gräddfil
Gör så här
- Strö 1 tsk salt i botten på en ugnssäker form. Rulla strömmingarna med köttsidan utåt. Lägg rullarna i formen och strö över 1 tsk salt och lite grovmalen svartpeppar.
- Blanda de krossade tomaterna med finhackad vitlök, rödlök, oliver och basilika.
- Smaksätt med vinäger och tabasco.
- Häll blandningen över strömmingen.
- Kör knäckebrödet i mixer och tillsätt olivoljan, strö över knäckekrosset över fisken och grädda i ugn 200º C i ca 30 minuter eller tills fisken är klar.
- Servera strömmingen ljummen eller kall med kokt färskpotatis och gräddfil.