Matjessilltårta på knäckebotten

Matjessilltårta på knäckebotten
Foto: Torbjörn Larsson

Perfekta bjudmaten! Förbered dagen innan, servera tårtan hel på buffé eller lägg upp portionsbitar på tallrik tillsammans med säsongens sallader. 1 form 24 cm, ger ca 8 portioner.

1 form ca 24 cm, ger ca 8 portioner.

7 april 2009

Du behöver

  • 10 skivor knäckebröd med 100% fullkornsråg och låg salthalt
  • 75 g smält smör
  • 4 st gelatinblad
  • 250 g matjesill
  • 5 dl lätt creme fraiche
  • 1 knippe hackad dill
  • 1 st rödlök - finhackad
  • 1 msk dijonsenap
  • salt och peppar
  • 100 g löjrom, sikrom eller stenbitsrom
  • gräslök

Gör så här

  1. Smula knäckebrödet i en mixer och tillsätt det smälta smöret. Tryck ut brödmassan till en botten i en form med löstagbar kant, 24 cm. Klä bottenplattan med plastfilm så går det lättare att tas loss tårtan.
  2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  3. Skär matjessillen i små bitar och blanda samman med övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar.
  4. Smält gelatinet på svag värme och blanda ner lite i taget i smeten under kraftig omrörning.
  5. Häll fyllningen på knäckebrödsbotten och ställ kallt för att stelna.
  6. Dekorera matjessilltårtan med finhackad rom och gräslök.
Visa mer
Kommentera receptet
Vårkampanj

Fler goda recept