Cavolfiore fritti - friterade blomkålsbollar
Cavolfiore fritti - friterade blomkålsbollar
13 ingredienser
40 min
Frasigt friterade små munsbitar på kokt och mosad blomkål blir ett perfekt tilltugg till drinken eller att bjud på en plockig buffé.
Ingredienser
- 1 blomkål
- 1 klyfta vitlök
- 0,5 chilifrukt
- 0,5 kruka färsk basilika
- 0,5 kruka färsk persilja
- 1 citron
- ca 1,5 dl vetemjöl
- 1 ägg
- 1 msk olivolja
- 2 dl ströbröd
- pecorinoost, riven
- olja, till fritering
- salt
Gör så här
- Ansa blomkålen och skär den i buketter.
- Koka blomkålen helt mjuk i saltat vatten.
- Häll av och låt blomkålen ånga av.
- Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skär citronen i klyftor.
- Mosa den kokta blomkålen med en gaffel eller potatisstöt, det behöver inte vara helt slätt.
- Blanda blomkålen med ägg, örter, chili, vitlök och olivolja till en smet. Tillsätt vetemjöl, ta så mycket att det går ihop till en smet/deg som går att forma till bollar som håller ihop. Smaka av med salt.
- Forma bollar av smeten.
- Värm oljan till friteringen i en kastrull. Ta också fram en hålslev och lock till kastrullen.
- Rulla bollarna i ströbrödet. Fritera bollarna i omgångar till gyllene färg. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
- Riv pecorino över de friterade bollarna. Servera med citronklyftor.