Soppa på rödbeta, röda linser och morot

Soppa på rödbeta, röda linser och morot
Foto: Martin Cederblad
Cathrine Schück
Cathrine Schück

Soppa på rödbeta, röda linser och morot

Av: Cathrine Schück

Från: Ät dig yngre

13 ingredienser

Med rödbetor, pumpa, sötpotatis och morot gör man alltid de vackraste sopporna. Linserna gör att soppan blir matig. Avsluta gärna med lite citronsaft för att balansera sötman i rotsakerna.

Tips! Gör din egen färskost på avrunnen yoghurt eller fil.
Det går förstås också bra att klicka i kesella eller smaksatt färdig färskost i soppan.

Ingredienser

portioner
  • 2 rödbetor
  • 1 morot
  • 1 sötpotatis (eller en bit pumpa)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl röda linser
  • olivolja
  • 1 l grönsaksbuljong
  • salt
  • peppar
  • citron, pressad
  • ev ingefära, riven alternativt "currypaste" eller Tandooripaste"
  • färskost och knipplök/gräslök, till servering

Gör så här

  1. Skala och grovtärnagrönsakerna. Fräs lök och vitlök tillsammans
  2. med röda linser i en rejäl gryta i en skvätt olivolja.
  3. Rör ner resten av grönsakerna och fräs dem lätt utan att de
  4. tar färg. Häll på buljongen och låt det hela puttra på svag
  5. värme under lock i cirkaa 45 minuter eller tills alla rotsaker
  6. känns mjuka.
  7. Ställ ner kastrullen i diskhon och mixa soppan
  8. slät med stavmixer (det är praktiskt att ha kastrullen där om
  9. det skvätter). Smaka av soppan med salt, peppar och pressad
  10. citron. Späd med buljong om soppan är för tjock.
  11. Gillar man thaismak så är det gott med lite riven färsk
  12. ingefära eller ”currypaste” i soppan. Gillar man indiskt så
  13. är det ljuvligt med en tesked Tandooripaste.
  14. Servera med en klick färskost eller yoghurt.