Cassoulet med grillad anka

Cassoulet med grillad anka
Foto: TV4
Adam Dahlberg
Adam Dahlberg

Cassoulet med grillad anka

Av: Adam Dahlberg

Från: Kockarnas kamp

13 ingredienser

1 h 30 min

Rustik och värmande rätt i fransk stil med anka och mustig gryta.

Ingredienser

portioner
  • 2 gula lökar
  • 5 klyftor vitlök
  • 1 burk krossade tomater
  • 5 dl kycklingfond, rostad
  • 200 g vita bönor, blötlagda 12 h
  • 1 knippe färsk timjan
  • 1 kvist lagerblad
  • 300 g rökt sidfläsk, i bit
  • 2 färsk fläskkorv
  • 2 färsk nötfärskorv
  • 200 g anklever
  • 1 anka
  • färsk persilja

Gör så här

  1. Finhacka lök och vitlök. Fräs löken i lite olja i en gryta. Slå på kycklingfond, tomater, bönor och ”bouquet garn" (lagerblad och timjankvistar hopbundna med bomullstråd till en liten bukett).
  2. Bryn på korvar, sidfläsk och låren från ankan i en stekpanna. Lägg över i grytan.
  3. Koka på låg värme tills bönorna är mjuka och köttet är mört. Smaka av med salt och peppar och lyft ut köttet. Skär upp köttet i mindre bitar och lägg tillbaka i grytan. Strö över hackad persilja innan servering.
  4. Snitta fettet på ankans bröst med en vass kniv och bränn fettet med en gasbrännare så att det får lite färg. Salta och baka ankan i ugnen, 150 grader, tills bröstet har en innertemperatur på 48 grader. Låt vila 10-20 minuter.
  5. Lägg ankan på kolgrillen precis innan servering så att den får ordentlig grillyta. Tranchera ut brösten och skiva upp.
  6. Stek fyra skivor anklever med lite salt i en stekpanna och servera till det uppskivade ankbröstet. Servera cassouletgrytan vid sidan om.