Chokladfondant spetsad med mörk karibisk rom

Foto: TV4
Chokladfondant spetsad med mörk karibisk rom
8 ingredienser
30 min
En helt lysande avslutning med en "wicked combination" - mörk choklad, mörk rom och frukt. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.
Dryck: Kaffe och en ren mörk rom.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 125 g mörk choklad (minst 70 % kakaohalt, spara lite till garnering)
- 4 ägg
- 125 g florsocker [2,1 dl]
- 110 g smör
- 50 g vetemjöl [0,75 dl]
- 2 msk mörk karibisk rom
- vispgrädde, till servering
- valfri frukt som dekoration t ex physalis eller passionsfrukt
Gör så här
- Smält chokladen i mikro eller vattenbad.
- Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ner smöret i chokladen och vänd sedan ner blandningen i äggvispet.
- Vispa i mjölet och rör ner rom. Låt stå kallt i minst 2 timmar.
- Sätt ugnen på 200 grader. Smöra 5 små ugnsfasta koppar eller muffinsbleck, pudra insidan lätt med mjöl.
- Skeda upp smeten i dem och grädda i ca 8-10 minuter eller tills de precis har fått en fast skorpa, centrum ska fortfarande vara lös - känn med fingret att det är stuns i kakan.
- Stjälp upp dem på fat. Serveras genast, annars stelnar fyllningen. Riv över lite mörk choklad och servera med lite lättvispad grädde och frukt.