Pappa al pomodoro - italiensk tomatsoppa
Pappa al pomodoro - italiensk tomatsoppa
8 ingredienser
En favorit på sensommaren när tomaterna och basilikan är som bäst. Görs gärna på det du har hemma, det vill säga rester.
Ingredienser
- 2 kg tomat
- 3 klyftor vitlök
- 1,5 dl olivolja
- 3 dl vatten
- havssalt
- peppar, nymalen
- 4 dagsgamla brödskivor
- 1 kruka basilika
Gör så här
- Dela tomaterna och skrapa ur kärnorna. Skär tomaterna i klyftor och skär bort skalet.
- Skala och hacka vitlöke. fräs den nåhra minuter i 1/2 dl olivolja utan att den tar färg. Tillsätt tomaterna precis innan vitlöken börjar bli brun. Koka sakta under lock cirka 30 minuter, rör om då och då.
- Tillsätt vatten och låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Skär bort det mesta av skorpan på brödet och bryt i bitar.
- Lägg brödet i tomatsoppan och rör försiktigt tills brödet sugit upp vätskan, tillsätt mer kokande vatten om soppan är för tjock. Ta soppan från värmen och låt svalna något.
- Riv basilikan i mindre bitar. Vänd ner den tillsammans med 1 dl olivolja. Låt stå en stund före servering för att brödet ska absolubera smak. Häll upp soppan i skålar och servera. Mal över lite svartpeppar.