Äppelkompott och hallonmousse

Äppelkompott och hallonmousse
Foto: Gunnar Bergkrantz
Carola Magnusson
Carola Magnusson

Äppelkompott och hallonmousse

3

22 ingredienser

Äppelkompott och hallonmousse med crunch i glas är gott och så enkelt. Passar på en enkel fika eller som snabb dessert. Äpple och hallon är en härlig kombination. Bara äppelkompotten i sig är en underbar dessert med lite gammaldags mjölk på. Glöm inte att köpa ekologiska råvaror.

Ingredienser

portioner6

äppelkompott

  • 8 krispiga äpplen (t ex Transparant blanche)
  • 2 dl rörsocker
  • 4 dl vatten
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 msk färsk citron, pressad
  • ev kardemummakärnor, nystötta

Hallonmousse

  • 2 blad gelatin
  • 140 g hallonpuré
  • 2 msk citron, pressad
  • 2 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • Crunch (Stor sats. Gott till frukostfilen)
  • 4 dl havregryn
  • 2 dl dinkelflingor
  • 1 dl solroskärnor
  • 0,25 dl rörsocker
  • 1 dl riven kokos
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 krm havssalt

Gör så här

  1. Äppelkompott: Skala, kärna ur och tärna äpplena i bitar. Koka upp vatten och socker. Låt det koka ihop några minuter innan du lägger i äppelbitarna. Koka samman en stund, utan att äppelbitarna blir till mos. Blanda potatis-mjöl med lite vatten och koka med under sista halva minuten. Detta gör jag bara om äpplena saftar av sig mycket och det blir för lös kompott. Om det blir kompott över spara och ät med mjölk. Underbart gott.
  2. Hallonmousse: Blötlägg gelatinbladen. Vispa äggvita och socker i vattenbad med elvisp till en styv maräng. Vispa grädden till ett löst skum. Låt gelatinbladen smälta försiktigt i lite av hallonpurén, i kastrull på spisen. Blanda ner resten av purén i kastrullen, låt blandningen blir sval och tillsätt sedan citronsaften. Blanda ner hallonpurén i marängsmeten och tillsätt grädden. Häll hallonmoussen i spritspåse och låt kallna i kylen.
  3. Crunch: Rör ner alla torra ingredienser i en stor bunke. Blanda vatten och rapsolja med salt och vaniljsocker i en skål. Häll det över den torra gryn- och flingblandningen. Vänd runt ordentligt och krama blandningen mellan händerna så att det bildas klumpar. Det ska se ut som kaksmulor. Lägg på en plåt och sätt in i ugnen. Rosta i 50 minuter i 130°.
  4. Bottna glasen med äppelkompott. Varva sedan med hallonmousse och lägg ett par skedar crunch på toppen. Garnera med färska hallon.