Hjortstek med kaffe och stjärnanis

Hjortstek med kaffe och stjärnanis
Foto: Gunnar Bergkrantz
Carola Magnusson
Carola Magnusson

Hjortstek med kaffe och stjärnanis

13 ingredienser

Kombinationen stjärnanis och kaffe ger en oanad smakupplevelse! Dessutom är receptet ekologiskt.

Se till att anväbda ekologiska råvaror för detta recept.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg hjortstek
  • rapsolja, till stekning
  • 1 msk havssalt
  • svartpeppar, från kvarnen
  • 1 gul lök
  • 0,5 l vatten
  • 1,5 dl bryggkaffe
  • 2 stjärnanis
  • 2 rödlökar

Sås på skyn

  • sky, från steken, all sky ca 4 dl
  • 0,5 dl grädde
  • havssalt
  • svartpeppar, från kvarnen

Gör så här

  1. Bryn hjortsteken runt om i lite rapsolja i het stekpanna eller i stekgryta, salta och peppra.
  2. Skala och dela den gula löken mitt itu, lägg ner den tillsammans med steken.
  3. Häll på vattnet och kaffet, tillsätt stjärnanisen och stick i en stektermometer.
  4. Låt alltsammans bräsera under lock tills steken mäter 58 grader i innertemperatur.
  5. Ös steken med kaffeskyn 3 – 4 gånger under bräseringstiden.
  6. GÖR GARNITYRET: Skala rödlökarna och skär dem i båtar. Stek dem i lite rapsolja, salta och peppra.
  7. Linda in steken i aluminiumfolie medan du gör såsen.
  8. GÖR SÅ HÄR: Tag bort stjärnanisen. Mixa sky och grädde med den gula löken som kokat med, den reder såsen.Smaka av med salt och peppar.