Äppel- och dinkelkaka

Äppel- och dinkelkaka
Foto: Gunnar Bergkrantz
Carola Magnusson
Carola Magnusson

Äppel- och dinkelkaka

6

13 ingredienser

Ca 12-14 tårtbitar. En lättbakad kaka med en underbart knäckig smak, tack vare glasyren som bres på och som smälter ner under gräddningen. Äpplena ska vara av syrlig sort och själv gillar jag när skalet får vara kvar. Glöm inte att köpa ekologiskt!

Ingredienser

Kaka

  • 4 äpplen (saftiga och krispiga)
  • 100 g smör
  • 3 ägg
  • 3 dl rörsocker
  • 3 dl dinkelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl vispgrädde
  • glasyr
  • 100 g smör
  • 1 dl rörsocker
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 1 msk malen kanel (eller kardemumma)
  • 2 dl dinkelflingor

Gör så här

  1. Skölj och skär äpplena i stora bitar – behåll gärna skalet på.
  2. Smält smöret i kastrull. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta i vetemjöl blandat med bakpulver i äggsmeten. Rör ner det smälta smöret och grädden. Häll i smord springform ca 26-28 cm i diameter. Lägg i äppelbitarna och grädda i 175 grader, ca 40-45 min.
  3. Känn med en sticka att kakan känns torr och fin i mitten.
  4. Glasyren läggs på när kakan stått ca 15 min i ugnen.