Caprese är en fräsch och god rätt att servera innan maten.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Skiva auberginer i 3-5 millimetersskivor på längden. Lägg dem i saltat vatten en stund och låt dem sen rinna av på hushållspapper. Fritera dem i olja i en stekpanna tills de börjar få färg. Lägg att svalna på hushållspapper.
Tomatsås
Hacka löken och bryn i oljan i en liten kastrull. Tillsätt passerade tomater och vatten. Tillsätt salt efter smak och 2-3 färska basilikablad. Koka i 15-20 minuter på svag värme. Kontrollera att den inte blir för torr, i så fall tillsätt lite mer vatten.
Montering
Sätt ugnen på 200 grader.
Varva tomatsås, aubergine, fiordilatte eller mozzarella, riven parmesan och basilika i en rektangulär bakform (Lager på lager som en lasagne). Börja och sluta med tomatsås, samt strö över riven parmesan på toppen.
Ställ in i ugnen i 15-20 minuter. Låt den vila minst 30 minuter innan man serverar den.
Caprese
Skär mozzarella och tomater i skivor, lägga på ett fat tillsammans med basilika, ringla över olja och strö på salt.