Caprese med bifftomater

Foto: TV4
Caprese med bifftomater
19 ingredienser
1 h
Caprese är en fräsch och god rätt att servera innan maten.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Caprese
- 4 mozzarellaostar
- 2 bifftomater
- 0,5 kruka basilika
- 2 msk olivolja
- salt
Tomatsås
- 0,5 gul lök
- 500 g passerade tomater
- 2-3 blad basilika
- 1 dl vatten
- 1 msk olivolja
- salt
Auberginer/ Parmigiana
- ca 1 kg aubergine
- 1,5 l vatten
- 1 msk salt
- 2-3 dl olivolja
- 250 g fior di latte (alt. Mozzarella)
- ca 70 g parmigiano reggianoost
- 1 kruka basilika
- salt
Gör så här
Auberginer/ Parmigiana
- Skiva auberginer i 3-5 millimetersskivor på längden. Lägg dem i saltat vatten en stund och låt dem sen rinna av på hushållspapper. Fritera dem i olja i en stekpanna tills de börjar få färg. Lägg att svalna på hushållspapper.
Tomatsås
- Hacka löken och bryn i oljan i en liten kastrull. Tillsätt passerade tomater och vatten. Tillsätt salt efter smak och 2-3 färska basilikablad. Koka i 15-20 minuter på svag värme. Kontrollera att den inte blir för torr, i så fall tillsätt lite mer vatten.
Montering
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Varva tomatsås, aubergine, fiordilatte eller mozzarella, riven parmesan och basilika i en rektangulär bakform (Lager på lager som en lasagne). Börja och sluta med tomatsås, samt strö över riven parmesan på toppen.
- Ställ in i ugnen i 15-20 minuter. Låt den vila minst 30 minuter innan man serverar den.
Caprese
- Skär mozzarella och tomater i skivor, lägga på ett fat tillsammans med basilika, ringla över olja och strö på salt.