Caesarsallad med citron- och rosmarinkyckling

POPULÄRT
koket.se
Caesarsallad med citron- och rosmarinkyckling CK
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Caesarsallad med citron- och rosmarinkyckling

25 ingredienser

45 min

En klassiker till sallad som passar lika fint till middag som på brunchen och buffén. Här ger Catarina kycklingen en extra smakskjuts och gnider in den med citron och rosmarin innan stekning. Tips! Extra gott blir det om du får tag i kycklingfilé med skinn.

logo
Catarina König KM2023

Se Catarina König laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 2-3 kycklingfiléer (gärna med skinn)
  • 0,5 citron, zest
  • 2 msk olivolja
  • 2-3 kvistar färsk rosmarin
  • 2 romansallad
  • 8-10 romanticatomater
  • 280 g bacon (2 paket)
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • rapsolja, till stekning

Caesardressing

  • 1 ägg ((1 äggula + halva vitan))
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 tsk sardellkräm
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • mjölk, några droppar
  • 1,5 dl rapsolja
  • 1-1,5 dl parmesanost, finriven
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Krutonger

  • 3 skivor levainbröd
  • 1-2 msk rapsolja
  • 1 klyfta vitlök
  • salt

Topping

  • parmesanost, hyvlad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 140 grader
  2. Skär ned romansalladen och lägg i en skål med iskallt vatten.
  3. Lägg äggula och lite äggvita, hackad vitlök, sardellkräm, citronsaft och vitvinsvinäger i ett mixerglas. Sätt ned stavmixern, mixa och fyll på med rapsoljan.
  4. Dra stavmixern långsamt uppåt efter en liten stund tills majonnäskonsistens uppnås.
  5. Vänd i riven parmesan och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Ställ svalt.
  6. Skär baconet grovt. Stek i torr panna på medelhög till hög värme.
  7. Finhacka rosmarinen. Skär några snitt i kycklingfiléernas skinn. Strö över rosmarinen, riv över citronskal och ringla på lite olivolja. Salta och peppra. Gnid in filéerna med blandningen.
  8. Hetta upp en stekpanna med olja. Lägg i filéerna med skinnsidan nedåt, stek på hög värme. Vänd och låt andra sidan få fin färg. Lägg över kycklingen i en ugnsform och tillaga i ugnen till innertemperaturen är 68-69 grader (den stiger ytterligare några grader efter att du tagit dem), ca 15 minuter.
  9. Skär brödet i tärningar. Stek dem gyllene i olja i en stekpanna, lägg i en krossad vitlöksklyfta under stekningen. Salta.
  10. Låt salladsbladen rinna av och lägg i en stor skål. Halvera tomaterna. Tillsätt dressingen och blanda runt.
  11. Skär kycklingen i skivor och låt det god skinnet vara kvar. Lägg kycklingen på salladen och strö över krutongerna. Riv över massa parmesan och njut!