Butterchicken

NYHET
Butterchicken
Foto: Tv4

Butterchicken

38 ingredienser

1 h 30 min

Bjud dina gäster på en krämig kycklinggryta med hembakat naanbröd och raita.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Marinerad kyckling

  • 3 kycklingfiléer
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 2 tsk malen gurkmeja
  • 2 tsk garam masala
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk salt
  • 1 limefrukt, saften

Sås

  • 2 gula lökar
  • 2 röda chilifrukter (uteslut eller minska mängden för mildare smak)
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 bit ingefära
  • 3 tomater (röda och mogna eller ca 400 g krossade tomater)
  • olja
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk chilipulver (kan uteslutas för mildare smak)
  • ca 50-75 g smör
  • 4 dl vatten
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk honung
  • 2 dl grädde (36–40 % fetthalt)
  • salt

Naan

  • 1 tsk torrjäst
  • 4,5 dl vetemjöl
  • salt
  • 0,5 dl yoghurt (t.ex. soja- eller havreyoghurt)
  • 1,5 dl vatten, fingervarmt
  • 2 msk rapsolja
  • smör
  • vitlök

Raita

  • 0,5 gurka, riven [ca 15 cm]
  • vitlök
  • 3 dl matyoghurt ( eller naturell yoghurt)
  • 1 tsk torkad mynta (eller 0,5 dl hackad färsk mynta)
  • 2 krm salt

Servering

  • ris
  • ev färsk koriander

Gör så här

Marinerad kyckling

  1. Skär kycklingen i bitar.
  2. Blanda samman turkisk yoghurt, gurkmeja, garam masala, spiskummin, salt och saften från en hel lime.
  3. Häll blandningen över kycklingen och låt marinera i minst 20 minuter.
  4. Tillaga den marinerade kycklingen i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.

Sås

  1. Hacka lök, chili och vitlök samt riv ingefära.
  2. Skär tomaterna i lagom stora bitar.
  3. Stek allt i en het stekpanna med olja.
  4. Tillsätt kardemumma, kanel, spiskummin och chilipulver. Låt puttra några minuter.
  5. Lägg i ca 50 g smör och låt det fräsa.
  6. När tomaterna har mjuknat så tillsätt 1 dl vatten, rör om och låt puttra i 2 minuter till.
  7. Häll ner såsen i en mixer (eller i en bunke med höga kanter) och mixa såsen slät med en stavmixer.
  8. Häll tillbaka såsen i stekpannan och tillsätt tomatpuré, salt, honung och resterande 3 dl vatten. Rör om och låt puttra på medelvärme under lock i ca 20 minuter.
  9. Lägg sedan i den färdiga kycklingen i såsen. Lägg på ett lock och låt grytan puttra i ca 10-15 minuter till.
  10. Lyft på locket och häll i grädden och låt puttra några minuter.

Naan

  1. Blanda ihop torrjäst, vetemjöl och salt i en skål.
  2. Rör ner yoghurt, vatten och olja. Arbeta ihop till en deg. Är degen för kladdig så tillsätt lite extra vetemjöl.
  3. Täck bunken med en kökshandduk och låt jäsa på en varm plats i 40 minuter.
  4. Ta fram en stekpanna
  5. Dela degen i fyra delar och kavla ut dem tunt.
  6. Grädda bröden i en torr stekpanna tills de har fått fin färg.
  7. Smält gärna lite smör och blanda med vitlök. Pensla sedan bröden med vitlökssmöret, eller bara med smör.

Raita

  1. Riv gurka samt vitlök och rör ihop med övriga ingredienser.

Servering

  1. Servera kycklingen med ris och raita samt en bit naan.
  2. Toppa eventuellt med färsk koriander.